Wat moet je doen bij een woningbrand

Wat moet je doen bij een woningbrand

Wist je dat er gemiddeld 25 huizen per dag te maken hebben met een woningbrand? Dit betekent dat de brandweer gemiddeld 25 keer per dag moet uitrukken voor woningbranden, wat neerkomt op 175 keer per week, 775 keer per maand en meer dan 9.000 keer per jaar. Een woningbrand gebeurd dus vaker dan je zou denken! Daarom leggen wij in dit artikel uit wat je moet doen bij een woningbrand.

Wanneer een woningbrand wordt ontdekt, is het van essentieel belang om de aanwezigen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen en direct de hulpdiensten waarschuwen. Een brand kan snel groter worden en de brandweer heeft tijd nodig om ter plaatse te komen. Daarom is het van groot belang dat iedereen voorbereid is en weet hoe hij of zij moet handelen in zo een situatie. Een woningbrand heeft in het algemeen een enorme impact op bewoners. Niet alleen vanwege de materiele schade, maar ook vanwege het gevoel van angst en onveiligheid dat blijft bestaan. Je kunt je gezin deze angst besparen door de volgende veiligheidstips op te volgen!

 

Veiligheidstips bij een woningbrand:

  1. Rookmelders redden levens. Hoe eerder de brand ontdekt wordt en verholpen, des te kleiner de kans dat de brand groot wordt;
  2. Kijk of u een kleine brand zelf kunt blussen. Gebruik hiervoor een blusdekenschuimblusserof water uit bijvoorbeeld een bloemenvaas;
  3. Probeer een grote brand nooit zelf te blussen, verlaat de ruimte en sluit de deur;
  4. Breng jou en jouw gezin in veiligheid. Bepaal vooraf de veiligste vluchtroute en bespreek dit met het gezin;
  5. Verlaat het huis. Indien er rook is, kruip dan onder de rook door (neem nooit de lift);
  6. Waarschuw de buren;
  7. Bel buiten zo snel mogelijk de brandweer of laat andere voor jou bellen (112).

 

Het is beter te voorkomen dan te genezen. Zorg er daarom voor dat u voorbereidt bent op een mogelijke woningbrand door uw maatregelen te nemen. Enkele maatregelen die kunnen worden getroffen zijn bijvoorbeeld het opstellen van een vluchtplan, zodat alle bewoners weten wat zij moeten doen bij brand. Zorg bijvoorbeeld ervoor dat u regelmatig uw rookmelders test en ga ook eens na of deze op de juiste plekken hangen in uw woning. Een blusdeken is erg handig om in de keuken op te hangen, gezien veel branden hier juist niet met water geblust kunnen worden. Tot slot hebben ook veel mensen kleinere brandblussers in huis, waarmee snel een kleine brand geblust kan worden voordat dit uit de hand loopt. Het is voornamelijk belangrijk maatregelen te treffen wanneer u op vakantie gaat of een weekendje weg gaat.

 

De koelkast: Regelmatig stofzuigen om de achterkant stofvrij te houden

 

Een koffiezet apparaat: Zet deze uit na het gebruiken ervan. Het aanlaten van de koffiezet apparaat voor langere tijd kan zorgen voor kortsluiting

 

De afzuigkap: De filters regelmatig vervangen om brand te voorkomen in uw afzuigkap

 

De droger: Regelmatig stof van het filter halen, de ontluchtingsbuis regelmatig te zuigen en om de 5 jaar een monteur de droger laten nakijken. Drogers zijn een van de apparaten waar het snelst kortsluiting ontstaat

 

Overige apparaten: Elektrische apparaten kunnen snel beschadigd raken en worden snel omringd door stof, hierdoor wordt er aangeraden de apparaten regelmatig schoon te maken. Door het onderhouden van deze apparaten zorgt u ervoor dat de kans op een storing of kortsluiting wordt verkleind.

 

Wat te doen bij bij een woningbrand?

Een woningbrand kan een emotionele situatie zijn, maar er dienen wel maatregelen genomen te worden nadat er een brand is ontstaan. Om niet met lege handen te blijven na de brand moet er gezorgd worden voor bewijs dat ingediend kan worden bij de verzekeringsmaatschappij. Denk hier bijvoorbeeld aan foto’s van voor en na de situatie. Daarnaast is het ook van alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt foto’s te maken of op te vragen, hierdoor heeft u hard bewijs van alle spullen die ontbreken. Na de brand is er een mogelijkheid om spullen verzamelen die u komende 6 maanden nog nodig zal hebben zoals uw paspoort, rijbewijs, bankpassen, verzekeringspapieren, kleding, maar ook persoonlijke spullen zoals: opladers, diploma’s etc. Het is verstandig om eerst bij de brandweer of politie te infomeren of het veilig is om het huis te betreden.

Bij een grote brand is het belangrijk dat de hulp van stichting Salvage wordt ingeschakeld. Stichting Salvage is een organisatie die gratis hulp biedt bij het regelen van de eerste opvang. Ondanks dat dit door de brandweer dient te gebeuren, kan dit weleens vergeten worden.  

Gebruik deze tips en wees voorbereid op het feit dat een woningbrand altijd kan gebeuren en bespreek met jouw gezin vooraf wat jullie doen in geval van brand. Vergeet daarnaast niet uw rookmelders regelmatig te testen en te onderzoeken of ze op de juiste plekken hangen. Brand- en rookmelders redden levens en de juiste blusapparatuur in huis voorkomt vaak veel grotere schade en ellende.

 

Zorg dat uw huis veilig is en laat u niet verrassen door brand.

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »