Wat is het verschil tussen ionisatierookmelders, optische rookmelders en thermische rookmelders?

Wat is het verschil tussen ionisatierookmelders, optische rookmelders en thermische rookmelders?

In rookmelder is in ieder huishouden en bij elk bedrijf onmisbaar. Gezien er echter zo veel verschillende soorten rookmelders zijn; ionisatierookmelders, optische melders, thermische rookmelders, begrijpen wij dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vertellen wij u in dit artikel kort wat het verschil is tussen deze rookmelders en voor welk type u het beste kunt kiezen.

Er zijn in Nederland verschillende soorten rookmelders te verkrijgen. Het type rookmelder is vaak afhankelijk van de ruimte waarin deze melder wordt geplaatst. Zo bestaan er brandgasmelders, hittemelders, optische rookmelders, lijnmelders, ionisatie rookmelders, vlammenmelders, drukknopmelders en combinatiemelders.

Voor ieder type rookmelder geldt dat het belangrijk is dat deze altijd voldoet aan de Europese norm. Deze Europese norm is verplicht voor de rookmelders en is te herkennen aan het ‘EN 14604-keurkmerk’. Dit houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen die in Europa gelden. Deze kwaliteitseisen worden getest op onderhoud, duurzaamheid, milieu aspecten en productinformatie. 

 

Wat is een ionisatierookmelder?

De ionisatierookmelder werkt op basis van een radioactieve bron die kleine deeltjes uitstraalt. Deze deeltjes gaan door een ionisatieruimte heen waarin 2 elektroden zijn geplaatst die een stroomkring creëren. Wanneer er rook in de ionisatieruimte is, wordt de stroomkring onderbroken en gaat het alarm af. De stroomsterkte van een ionisatiemelder is afhankelijk van de aangelegde spanning waarop de melder zit aan gesloten.

De ionisatie rookmelder is een oud type rookmelder en kan tegenwoordig niet meer gekocht worden. Dit type melder wordt daarom ook steeds minder gebruikt, omdat er op dit moment betere type rookmelders zijn met dezelfde werking. Wanneer u nog beschikt over een ionisatie rookmelder en u wilt deze vervangen, wordt er aangeraden om voor een optische rookmelder te kiezen. Een optische rookmelder komt het meest overeen met een ionisatiemelder

Belangrijk: Wanneer u een ionisatierookmelder verwijdert, moet deze bij het chemisch afval worden ingeleverd.

 

 

Wat is een optische rookmelder?

De optische rookmelder is momenteel de meest toegepaste rookmelder in woningen en bedrijfspanden. De optische rookmelder is vaak makkelijk te installeren in elke verblijfsruimte. Er zijn optische melders met een batterij functie of melders die worden aangesloten op het lichtnet.

De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Wanner het zicht van de rookmelder wordt verduisterd wordt de optische rookmelder getriggerd en gaat het alarm af. Het woord ‘optisch’ heeft ook betrekking op de lichtgevoelige cel die zich in de rookmelder bevindt.

Belangrijk: Zorg ervoor dat bij aanschaf van een optische rookmelder, de rookmelder over het ‘EN 14604-keurkmerk’ beschikt. Dan voldoet de rookmelder aan de Europese normen.

 

Wat is een thermische rookmelder?

Een thermische rookmelder werkt op basis van de tempratuur. De thermische rookmelder zal een signaal afgeven bij het snel stijgen van een temperatuur of bij een hoge tempratuur. Deze rookmelder zal niet afgaan bij te veel rook zoals een optische rookmelder doet. De meeste slachtoffers ontstaan door rookvorming en niet de brand zelf. Rook kan al snel ontstaan in een smeulende brand, zonder dat de temperatuur in de ruimte hierbij erg snel stijgt. Hierdoor zal een thermische rookmelder niet op tijd afgaan.

Het wordt doorgaans geadviseerd om een rookmelder op het plafond te plaatsen. In het geval van een thermische melder, zal deze pas reageren wanneer de vlammen meer dan driekwart hoogte van de kamer hebben bereikt.

Dit type melder heeft doorgaans wel het minste last van storingen en ‘loze alarmen’. Denk bij een optische melder bijvoorbeeld aan aangebrand eten, waardoor rook zich door het huis kan verplaatsten en de melder af zou kunnen gaan.

 

Wat is nu de beste keuze?

Doordat thermische rookmelders niet reageren op rook, maar juist op temperatuur, wordt het in woningen aangeraden om een optische rookmelder te gebruiken. Een optische melder waarschuwt u al bij het ontstaan van gevaarlijke rook, waardoor u tijdig uw woning kunt evacueren.

Veilig.com adviseert daarnaast om meerdere melders in uw woning op te hangen en hierbij bij voorkeur gebruik te maken van koppelbare rookmelders. Bij een koppelbare rookmelder, zullen alle melders in huis afgaan op het moment dat één van de melders geactiveerd wordt. Zo wordt u ook tijdig gewaarschuwd wanneer er brand of rookvorming ontstaat in een ander deel van de woning.

Zorg ervoor dat er minimaal één rookmelder per verdieping wordt opgehangen. In grotere woningen kan het noodzakelijk zijn om meerdere rookmelders per verdieping op te hangen. In badkamers, keukens en garages hangt u juist geen rookmelder op.

Heeft u nog vragen? U kunt altijd contact met ons opnemen.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »