Wat is het verschil tussen alarmsystemen

Wat is het verschil tussen alarmsystemen

In het assortiment van Veilig bieden wij een aantal alarmsystemen aan. Er zijn vele verschillende soorten alarmsystemen op de markt en daarom leggen wij in dit artikel uit wat het verschil is tussen deze diverse alarmsystemen.

Er zijn verschillende keuzes die u dient te maken wanneer u overweegt om een alarmsysteem aan te schaffen. Kiest u voor een draadloos of bekabeld systeem? Wilt u wel of niet aangesloten worden bij een alarmcentrale? En welke ramen en deuren wilt u allemaal beveiligen? Wilt u beschikking hebben over meerdere zones? Tot slot speelt natuurlijk ook de prijs mee in de keuze die u maakt.

Bekabeld of draadloos alarmsysteem

Bij het aanleggen van een bekabeld alarmsysteem kunnen de kosten flink oplopen om stroompunten op de juiste plekken aan te laten leggen, en ook om de kabels netjes weg te werken. Vaak worden bekabelde systemen aangesloten bij de bouw of verbouwen van een woning.
Bij een draadloos alarmsysteem bent u flexibeler en sneller in de plaatsing hiervan.Er zijn immers geen kabels en stroompunten waar u rekening mee hoeft te houden. Bij een draadloos systeem wordt de bedieningsunit aangesloten op het stroomnetwerk en alle sensoren verbinden draadloos met deze unit. De batterijen in de sensoren moeten overigens wel regelmatig worden getest zodat het alarmsysteem kan blijven functioneren.

 

Aansluiten op een alarmcentrale

U kunt er voor kiezen om een alarmsysteem te nemen die in combinatie met een alarmcentrale de beveiliging volledig uit handen nemen voor u. In het geval van calamiteiten (het afgaan van het alarm) wordt de alarmcentrale automatisch gebeld en zullen zij actie ondernemen. Er zijn verschillende pakketten die u via verschillende aanbieders kunt afsluiten, afhankelijk van uw wensen.

De alarmsystemen van Veilig.com worden niet aangemeld bij een alarmcentrale. De systemen worden echter wel verbonden met het telefoonnetwerk en zullen, zodra het systeem een alarmmelding heeft, direct beginnen met het bellen van de voorgeprogrammeerde nummers. Zo bent u zelf direct op de hoogte van het afgaan van het alarm en kunt u actie ondernemen. Bij sommige systemen kunt u slechts één telefoonnummer instellen en bij sommige systemen meerdere.

 

Sensoren voor het alarmsysteem

Een alarmsysteem werkt op basis van verschillende sensoren. Voor de meest optimale beveiliging plaatst u op alle ramen en deuren sensoren, aangevuld met bewegingssensoren. Duurdere alarmsystemen beschikken vaak over bewegingssensoren die diervriendelijk zijn, zodat deze niet afgaan op het moment dat uw hond of poes voorbij loopt in de woonkamer. Soms wordt er voor gekozen om geen sensoren op de bovenverdieping te plaatsen, maar houdt er rekening mee dat een indringer ook eenvoudig via een bovenverdieping kan inbreken. Wij adviseren daarom ook uw bovenverdieping te voorzien van raam- en deursensoren. 

 

Hoe werken de verschillende zones?

De meeste alarmsystemen kunnen meerdere ‘zones’ bedienen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw benedenverdieping instellen als zone 1, uw bovenverdieping als zone 2 en de achtertuin als zone 3. Op het moment dat u naar bed gaat, activeert u zone 1 en 3. Verlaat u uw woning, dan activeert u alle zones, zodat een indringer ook niet via uw bovenverdieping binnen kan komen.

 

Basis alarmset

De basis van een alarmsysteem is de bedieningsunit. Hiermee schakelt u het alarm in en uit, bepaalt u de verschillende zones, koppelt u alle sensoren en beheert u de telefoonnummers die gebeld moeten worden als het systeem alarmmelding geeft. Vaak worden er in een basisset ook enkele bewegingssensoren en raam- en deur sensoren geleverd. Daarnaast zit er vaak een afstandsbediening bij de basisset, zodat u het alarm ook op afstand kunt uitschakelen.
Ieder alarmsysteem kunt u vervolgens zelf uitbreiden met het benodigde aantal sensoren. Controleer van te voren hoe veel sensoren en verschillende zones het systeem ondersteunt, zodat u zeker weet dat het gekozen alarm past bij uw woonsituatie.

 

In het geval van een noodsituatie, belt u direct 112.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »