Waarom je een koolmonoxidemelder nodig hebt

Waarom je een koolmonoxidemelder nodig hebt

Koolmonoxide klinkt misschien minder gevaarlijk dan brand, omdat het niet te zien is. Maar dat is juist hetgeen wat koolmonoxide zo gevaarlijk kan maken. Koolmonoxide is zowel kleurloos als geurloos en ontstaat bij onvolledige verbranding. U merkt pas dat er koolmonoxide in uw huis is wanneer u gezondheidsklachten krijgt. Deze gezondheidsklachten beginnen met hoofdpijn, duizeligheid en moeheid. Aangezien deze klachten niet snel gekoppeld worden met koolmonoxide, en hoge concentraties zelfs levensbedreigend kunnen zijn, is het van belang om vooraf de juiste maatregelen te treffen.

 

Hoe ontstaat koolmonoxide?
Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbrand. Dit gebeurt normaal gesproken bij het slecht onderhouden van installaties als geisers, kachels en cv-installaties. Daarnaast kunnen verkeerd geïnstalleerde open haarden en slechte afvoer ook oorzaken zijn van koolmonoxide. Dit zijn allemaal installaties die u zelf waarschijnlijk niet vaak zal controleren of zelfstandig en professioneel kunt onderhouden.

 

Ondanks koolmonoxide in vele gevallen gelinkt wordt aan oude en slecht onderhouden geisers en kachels is dit niet altijd het geval. Bijna de helft van de koolmonoxidevergiftigingen ongevallen komt tot stand door moderne cv-ketels. Dit ligt in vele gevallen niet aan de ketel zelf, maar door een aantal andere factoren. Denk hierbij aan verkeerde instellingen, de ketels worden ingesteld op het verkeerde soort brandstof, onderdelen die aan vervanging nodig zijn en niet tijdig opgemerkt worden of dat de toevoer van zuurstof te klein is. Het gevaar is dat verwarmingsketels niet vanzelf afslaan als er te veel koolmonoxide wordt geproduceerd door een van deze oorzaken.

 

Daarnaast komt het ook eens voor dat de afvoer van cv-ketels slordig of met de verkeerde materialen wordt geïnstalleerd. Hierdoor kunnen er gaten en kieren ontstaan, wat kan leiden tot het lekken van koolmonoxidegassen in uw huis. Het is dus verstandig uw cv-ketel altijd door een professional te laten instaleren Een andere reden dat er koolmonoxide in uw huis kan komen is door een geblokkeerde afvoer. Dit kan bijvoorbeeld doordat er een vogelnest of vuil vast zit in uw afvoer.

 

 

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?
Er zijn een aantal indicatoren wat mogelijke koolmonoxidevorming weergeven. Denk hierbij aan een fornuis die een geel-oranje vlam heeft, apparaten die sporen van roet of corrosie bevatten of vensters en muren die bedekt zijn met damp. Maar denk ook aan hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid, duizeligheid en het plots verliezen van bewustzijn. Deze symptomen kunnen herkend worden aan het feit dat ze zich afspelen bij het betreden van een bepaalde ruimte in de woning. Deze symptomen verminderen dan ook bij het verlaten van de desbetreffende ruimte.

 

 

Hoe voorkom ik Koolmonoxidevergiftiging?

Herkent u één of meerdere van de boven genoemde symptomen? Schakel bij deze gevallen direct de hulp van een vakman in om te zorgen dat uw cv-ketels of geisers niet zomaar koolmonoxide lekken. Daarnaast doet u er goed aan om uw kachels, schoorstenen en andere verbrandingstoestellen jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur, omdat het ernstige gevolgen met zich mee kan brengen. U kunt vaak achterhalen wanneer de cv-ketel of geiser voor het laatst gecontroleerd is aan het sticker op het toestel.


Om er zeker van te zijn dat u beschermd bent tegen koolmonoxidevergiftiging is het handig om een aantal koolmonoxidemelders aan te schaffen voor de verschillende ruimten/verdiepingen in uw huis. Deze melders waarschuwen u wanneer de concentratie koolmonoxide in de lucht te hoog wordt. Een alternatief is het aanschaffen van de gasdetectiepen zoals onze Honeywell Gasdetectiepen. Dit is een draagbare gasdetectiepen die u kunt gebruiken om de bron van een gaslek te detecteren. Door zijn eenvoud is deze goed te gebruiken door iedere gezinslid. Hoe en waar u de koolmonoxidemelders op kunt hangen in het huis, kunt u lezen in dit artikel. Een koolmonoxidemelder plaatst u namelijk niet op het plafond.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »