Voorkom CO-vergiftiging met een gasdetectiepen

Voorkom CO-vergiftiging met een gasdetectiepen

Eerder hadden wij een artikel geschreven over waarom het handig is om een koolmonoxidemelder te hebben voor een veilige woning, maar wat nou als u van plan bent dit jaar weg te gaan met uw familie in een camper of met de boot? Moet u dan ook een koolmonoxidemelder meenemen? Of zijn hier andere maatregelen die u kunt treffen? In dit artikel vertellen wij een andere manier om koolmonoxidelekken op te sporen.

Een gasdetectiepen, wat is dat?

Een gasdetectiepen is een draagbare pen welke sporen van gaslekken kan detecteren. De gasdetectiepen van Honeywell alarmeert u wanneer er een gaslekbron geconstateerd wordt. De pen zal door middel van een rood of oranje lampje aangeven wat de concentratie van het gas is. De kleur van het lampje geeft aan hoe schadelijk de gasbron is en op basis van deze informatie kunt u maatregelen treffen. De gasdetectiepen is makkelijk in gebruik en kan daarom gebruikt worden door bijna iedereen van het gezin.

 

Waarom is een gasdetectie belangrijk?

In een camper worden vaak de gassen butaan, propaan en LPG gebruikt als brandstof voor het verwarmen, koelen en het koken. Mocht er een gaslek ontstaan, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan brandgevaar, maar ook aan verstikkingsgevaar. Het is dus er verstandig om op verschillende plekken in uw camper of boot een gasdetectiepen te gebruiken. Zo kunt u altijd de ruimte waar u zich bevindt controleren op een gaslek. Dit zorgt er voor dat u niet meer in onzekerheid zit terwijl en u lekker kan genieten van uw vakantie.

 

Wat voor gassen detecteert een gasdetectiepen allemaal?

Een gasdetectiepen kan verschillende soorten gassen detecteren. Zo kan onze Honeywell gasdetectiepen u bijvoorbeeld waarschuwen wanneer het brandbare gassen, zoals LPG, LNG, Butaan, Propaan, Methaan en/of Aardgassen detecteert. De pen kan gebruikt worden bij tempraturen van =min 10 º C tot en met 50 º C. Het detectiegebied van de detectiepen is tot wel 10.000 ppm.

 

Wanneer gebruik ik een gasdetectiepen?

Zodra u merkt dat een gezinslid verschijnselen vertoont van CO-vergiftiging (koolmonoxidevergiftiging) kunt u de gasdetectiepen gebruiken bij het vinden van de gaslek. Er moeten bij u alarmbellen gaan rinkelen als een gezinslid onwel wordt in een ruimte met een heetwatertoestel of als er meerdere personen klagen over hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en/of als ze gaan braken in dezelfde ruimte en deze symptomen weer verdwijnen zodra de ruimte verlaten wordt. Voor meer informatie over hoe koolmonoxidevergiftiging ontstaat en hoe u het kunt voorkomen lees dan hier het eerder geschreven artikel over koolmonoxide vergifting.

 

Wat zijn de gevolgen van CO-vergiftiging?

Als een persoon blootgesteld wordt aan hoge concentraties koolmonoxide kan er onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. In minder hoge concentratie zal een persoon eerst tekenen van ongemak, vermoeidheid of ziekte in combinatie met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn aanvaren. Dit wordt in de meeste gevallen verward met voedselvergiftiging of opkomende griep.

 

Bij CO-vergiftiging in minder hoge concentratie, maar voor een langere tijd is het moeilijker om een verband te leggen. Dit type vergiftiging wordt gekenmerkt door hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en vermoeidheid die aanhoudt.

 

CO-vergiftiging kan leiden tot neurologische problemen, zelfs enige tijd na het ongeval. De persoon in kwestie is dan vaak prikkelbaar, vertoont geheugenstoornissen en maakt abnormale bewegingen.

 

CO-vergiftiging is gevaarlijk voor iedereen, maar enkele groepen mensen lopen meer gevaar. Denk hierbij aan zwangere vrouwen, de CO-concentratie in het bloed van de baby in de buik kan wel 10 tot 15% hoger zijn dan van de moeder. Dit kan natuurlijk desastreuse gevolgen hebben voor het kind. Ook jonge kinderen lopen meer gevaar. Dit omdat kinderen sneller ademen dan volwassenen en dus ook eerder koolmonoxide(CO) opnemen in het bloed. Een andere groep die eerder gevaar loopt voor koolmonoxidevergiftiging zijn ouderen. Ouderen lopen een verhoogd risico door vaak niet erkende hart- en ademhalingsproblemen.

 

Bij twijfel moet u altijd de alarmdiensten inschakelen. Veiligheid staat voorop.

 

 

Voorkom dus CO-vergiftiging en bestel nu een gasdetectiepen op Veilig.com en zorg dat u tijdig gewaarschuwd wordt; thuis of onderweg in de caravan, camper of boot.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »