Vergeet niet je rookmelder(s) te onderhouden

Vergeet niet je rookmelder(s) te onderhouden

Het onderhouden van een rookmelder klinkt misschien niet als de meest spannende klus. Wellicht is het zelfs nog nooit in je opgekomen om je rookmelder schoon te maken. Toch is het wel erg fijn als je niet midden in de nacht wakker hoeft te schrikken van het alarm van een rookmelder, terwijl dit loos alarm blijkt te zijn. Wij geven u daarom tips hoe u een rookmelder onderhoudt.
Rookmelders zorgen voor een veilig gevoel in uw huis en slaan bij het geringste brandalarm direct alarm. Vaak hoort u dan een hard alarm met een geluid dat kan oplopen tot 110db. U wilt er altijd zeker van zijn dat als het alarm afgaat er ook daadwerkelijk iets aan de hand is. Het is daarom belangrijk dat de melder af en toe een schoonmaakbeurt krijgt.

Wanneer maak ik mijn rookmelder schoon?

Gelukkig hoeft het onderhoud van je rookmelders niet veel tijd te kosten. Er wordt in het algemeen geadviseerd om minimaal twee keer per jaar uw rookmelder schoon te maken. Het onderhouden van de rookmelder kan jij gewoon zelf doen. Om de rookmelder goed schoon te krijgen, zuig je simpelweg al het stof eruit met een stofzuiger. Er wordt aangeraden om de rookmelder te stofzuigen met een zachte borstel. Je hoeft de rookmelder dus niet eens uit elkaar te halen! De buitenkant van de rookmelder kan worden schoongemaakt met een lichtvochtige doek, er wordt dan ook aangeraden om dit vaker te doen dan de twee keer per jaar dat u de melder grondig schoonmaakt.

Hier enkele tips bij het schoonmaken van een rookmelder op een rijtje:

  • Zorg dat er nooit water in de rookmelder terecht komt
  • Maak de rookmelder minimaal 2x per jaar grondig schoon
  • Probeer bij normaal onderhoud ook altijd de buitenkant van de melder schoon te maken
  • Laat de rookmelder altijd onbeschilderd. De verf die op de rookmelder komt kan de prestaties van de melder verslechteren en dat zorgt voor onveilige situaties.
  • Gebruikt nooit oplosmiddelen of reinigingsmiddelen

 

De rookmelder testen

Naast het schoonmaken is het ook verstandig om de rookmelder meteen even te testen door middel van de testknop en vervang indien nodig de batterij. Er wordt aangeraden om de rookmelder 1x per maand te testen om er voor te zorgen dat je er zeker van bent dat de melder nog optimaal werkt.

Wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is, zal hij nog minimaal een maand lang af en toe piepen, om aan te geven dat de batterij vervangen moet worden. Dit resulteert vaak in een lange zoektocht naar de juiste rookmelder, wat een hoop frustratie kan opleveren. Een handige tip is daarom om, zodra er een van de rookmelders bijna leeg is, ook de batterijen te vervangen van alle andere rookmelders. De eerstvolgende keer kun je dan gemakkelijk alle batterijen vervangen.

Er zijn ook rookmelder met een niet verwisselbare lithium batterij. Deze rookmelder dient om de 10 jaar te worden vervangen. Kijk daarom goed naar de datum wanneer je de melder hebt aangeschaft of noteer het op de rookmelder zelf.

 

Als alternatief kun je hier een slimme rookmelder kopen met een klein LED-lampje dat aangeeft wanneer de batterij bijna leeg is, of bestel je een rookmelder die je op het lichtnet aan kunt sluiten.

 

Mag mijn rookmelder in de ‘normale’ prullenbak worden gegooid?

De rookmelder en de batterijen bevatten beide afvalstoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor het milieu. Het is daarom belangrijk dat je dit afval volgens de juiste manier afscheidt.

 

Rookmelders

Een rookmelder mag niet in de normale vuilnisbak worden weggegooid. Recycle de rookmelder daarom in de daar voor bestemde afvalbakken. Deze rookmelder kan worden ingeleverd bij de gemeente of bij een winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat kan kopen. Dit geld voor alle apparaten die gebruik maken van stroom of batterijen. Dus ook bijvoorbeeld voor een koolmonoxidemelder.

Het inleveren van deze apparaten bij één van de daar voor bestemde inleverplekken zorgt er voor dat de apparaten opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit zorgt er voor dat er grondstoffen worden bespaart en dat er geen gevaarlijke stoffen in het milieu terecht komen.

 

Batterijen

Voor de batterijen van een rookmelder geldt in principe hetzelfde. De batterijen van de rookmelder kunnen worden ingeleverd bij verschillende inleverpunten bij jou in de buurt. Inleverpunten voor deze batterijen zijn bijvoorbeeld supermarkten en winkels die batterijen verkopen. Deze batterijen mogen niet in de vuilnisbak worden gedeponeerd. In de batterijen zitten namelijk stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »