Veiligheid in en rond de kinderkamer

Veiligheid in en rond de kinderkamer

Een kinderkamer moet er natuurlijk leuk uit zien, maar daarnaast is het ook belangrijk dat deze praktisch is. U zult hier namelijk heel wat uren met de kleine doorbrengen. Echter bent u er niet altijd bij om een oogje in het zeil te houden. Daarom is het belangrijk dat de kinderkamer veilig is. In dit artikel geven wij handige tips & tricks om uw kinderkamer zo veilig mogelijk te maken.

Brandveiligheid

Brandveiligheid in de kinderkamer staat natuurlijk voorop. Brand en rook zijn een groot gevaar voor uw gezin en vooral voor kinderen, omdat deze kwetsbaarder zijn. Zorg er daarom voor dat uw huis voorzien is van minstens 1 rookmelder per verdieping.

 

Verven van de kinderkamer

Let er op dat u bij de aanschaf van verf voor de kinderkamer alleen verf gebruikt uit categorie 1. In reguliere verf zitten namelijk koolwaterstoffen welke schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw kind. Ook raden we aan om de verf minstens één week goed te laten drogen, de kamer flink te luchten, zodat de verfgeur verdwijnt. Daarnaast raden wij sterk aan om zwangere vrouwen niet te laten schilderen, vanwege de stoffen die zich in de verf bevindt.

 

 

Ventilatie van de kinderkamer

Heeft u de babykamer geverfd en ingericht met nieuwe meubels? Zorg er dan voor dat dit geruime tijd voor de bevalling af is, zodat het goed schoongemaakt kan worden en voldoende tijd heeft om te luchten. Nieuwe meubels kunnen schadelijke dampen bevatten en tweedehands meubels kunnen vochtig zijn en schimmels bevatten. Zet de kachel hoog, zodat de schadelijke stoffen vrijkomen en ventileer de ruimte zoveel mogelijk. Op deze manier voorkomt u dat u en uw baby aan schadelijke stoffen blootgesteld worden.

 

Planten in de kinderkamer

Er zijn een aantal planten die er niet alleen leuk uit zien, maar ook een zuiverende werking hebben. Zo dragen ze bij aan een schonere lucht in de babykamer. Denk aan de varen, drakenbloedboom of aloë vera plant.

 

 

Juiste temperatuur in de babykamer

Baby’s zijn nog niet goed in staat om hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren en zijn daardoor gevoelig voor temperatuurswisselingen. De ideale temperatuur voor een babykamer ligt tussen de 16 en 19 graden. Wij adviseren om het bedje niet bij de verwarming of het raam in de buurt te zetten. Op die manier voorkomt u dat de baby zich kan branden aan de kachel, last heeft van tocht of van zonlicht. Voor een stabiele temperatuur raden we aan om dubbel glas te gebruiken, hiermee voorkomt u ook dat de baby last heeft van omgevingsgeluid.

 

 

Stopcontacten in de kinderkamer

Stopcontacten zijn eenvoudig te beveiligen. Zo voorkomt u dat uw kind tijdens een ontdekkingstocht zijn of haar vingertjes hierin kan steken. Er zijn drie manieren om uw stopcontacten extra te beveiligen:

 

 1. Vervang uw stopcontacten door een kindveilige wandcontactdoos. Hier zit een vast afdekplaatje aan de zijkant die het contactpunt verbergt, het plaatje gaat alleen opzij als u beide openingen tegelijkertijd aandrukt. Voor jezelf is dit even wennen, maar voor een kind is het onmogelijk om hier iets mee te doen.
 2. Een goedkopere optie is een los afdekplaatje. Deze kunt u los aanschaffen en op ieder stopcontact monteren. Let er op dat deze plaatjes niet geschikt zijn voor stopcontacten die gebruikt worden voor zwaardere apparaten zoals drogers en wasmachines.
 3. De goedkoopste optie is een losse plug. Deze pluggen plaatst u in het stopcontact en kunt u alleen middels een hulpmiddel verwijderen (sleuteltje of zuignap). Nadeel is dat u na gebruik van het stopcontact er zelf aan moet denken om de plug weer te plaatsen.

 

Meubilair in de kinderkamer

Het kan best lastig zijn om een keuze te moeten maken tussen het grote aanbod van meubilair voor een kinderkamer. Probeer bij het maken van een keuze daarom veiligheid van het meubel voorop te stellen. Zo moet een ledikant aan de volgende eisen voldoen om ‘veilig’ genoemd te mogen worden:

 

 1. Zijwanden zijn minimaal 60 centimeter hoog.
 2. Afstand tussen de spijlen is tussen de 4,5 en 6,5 centimeter.
 3. Er zijn geen obstakels waar het kind aan zou kunnen blijven hangen (uitstekende spijkers etc.).
 4. Het liefst is het meubel gemaakt van solide hout en afgewerkt met verf op waterbasis. Meubels van geperst hout, spaanplaat of laminaat kunnen methanal afgeven wat kan leiden tot luchtweginfecties en astma.

 

Bij het kiezen van een ledikant moet er ook worden gedacht aan het matras, welke hier bij hoort. Denk er bij het maken van een keuze aan dat uw kindje gemiddeld 14 tot 16 uur per dag doorbrengt op dit matras en het daarom zowel comfortabel als veilig moet zijn. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een biologisch matras gemaakt van natuurlijke vezels. Deze zijn van nature brandwerend en daarom niet bewerkt met chemische stoffen. Ook zijn biologische matrassen antibacterieel, antischimmel en anti-huisstofmijt.

 

Ook voor de commode zijn er een aantal dingen waar u op moet letten bij de aanschaf. Hier volgen een aantal handige tips:

 

 - Minimale afmetingen voor het bovenblad: 38 cm diep en 65 cm breed.

 

 1. De laden kunnen er niet zomaar uit getrokken worden, maar zijn voorzien van een stop.
 2. Er kan een aankleedkussen aan bevestigd worden.
 3. De commode is netjes afgewerkt en bevat geen scherpe hoekjes of ruwe stukken.
 4. De commode is stabiel en kan vastgemaakt worden aan de muur, zo voorkomt u dat de commode om kan vallen.
 5. U kunt uw voeten onder de commode plaatsen.

 

Houd bij het plaatsen en inrichten van de commode rekening met praktische zaken als linkshandigheid of rechtshandigheid en afstand tot andere meubelen. Bedenk dat u één hand op de commode moet houden (om de baby vast te houden) terwijl u met uw andere hand spullen moet pakken (kleding, verzorging etc.). Het kan dus handig zijn om te oefenen voor u de meubels definitief vastmaakt aan de muur of vloer.

We raden aan om alle meubels te bevestigen aan de muur of vloer, zodat ze niet om kunnen vallen. Kinderen houden van klimmen en kruipen en er komt een dag dat ze zelfstandig door de kinderkamer zullen kruipen en aan objecten gaan trekken. Voorkom gevaarlijke situaties door de meubels vast te maken.

 

Deuren in en een kinderkamer

Zodra uw kindje zelfstanding uit bed kan klimmen en rond kan kruipen ontstaat er de mogelijkheid dat ze in aanraking komen met een deur. Om te voorkomen dat er vingers tussen de deur komen, kunt u de volgende dingen doen met uw deur:

 

 1. Schaf een deurblok aan, dit blok van zachte kunststof zorgt ervoor dat de deur nooit helemaal dicht kan.
 2. Monteer de deurklink verticaal of koop een kindveilige deurklink die u in moet drukken of draaien.
 3. Installeer een deurbuffer, hierdoor kan de deur niet hard dichtslaan, omdat de veer blokkeert.
 4. Gebruik een deurklem, hierdoor kunt u een deur vast open of op een kier zetten zonder dat deze kan bewegen.
 5. Gebruik een deurspleetbeveiliger, deze strip schermt de spleet af waardoor de vingers er niet tussen kunnen.

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, door een veilige plek te creëren draag je daarom bij aan de gezondheid, de veiligheid en het geluk van je baby. Begin op tijd en wees niet bang om advies te vragen!

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »