Veilig wonen voor ouderen

Veilig wonen voor ouderen

Elk huishouden moet rekening houden met brand. Brand is tenslotte voor iedereen gevaarlijk, maar als u wat ouder bent is het nog belangrijker om een brandveilige woning te hebben. De wens van de meeste senioren is om zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel te wonen. Om zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel te kunnen leven speelt veiligheid een grote rol. Het is natuurlijk de bedoeling dat iedere woning zo veilig mogelijk is, maar voor ouderen is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn, zeker als u wat minder mobiel bent. In dit artikel geven wij u daarom een aantal handige tips, welke uw woning zo veilig mogelijk maken.

Voorzorgsmaatregelen

Om risico’s te vermijden wordt er altijd aangeraden om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze voorzorgsmaatregelen verminderen de kans op gevaar en gaat uit gevaren zoveel mogelijk uit de weg. Voor iedereen geldt dat het belangrijk is om rekening te houden met gevaren van brand, maar uit onderzoek is gebleken dat ouderen een groter risico lopen bij een aantal situaties.  Ouderen zijn gemiddeld vaker betrokken bij een brand in huis en raken daarbij ook vaker gewond. Dit komt mede doordat ouderen minder snel een beginnende brand opmerken door verslechterd gehoor-, ruik en zichtvermogen. Het is daarom voor ouderen belangrijk om op deze punten te letten. De verschillende punten op het gebied van brandveiligheid voor ouderen worden hieronder verteld en uitgelegd.

 

 

Hang rookmelders op

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Deze rook bevat veel gevaarlijke gassen, waardoor u vaak al binnen enkele minuten bewusteloos kunt raken. Het is essentieel om zo snel mogelijk gewaarschuwd te worden bij brand. Een goed alarm waarschuwt u niet alleen wanneer u de brand nog niet gezien hebt, maar helpt u ook wakker te worden als er een brand ontstaat wanneer u slaapt. Dankzij een goede rookmelder heeft u genoeg tijd om uzelf in veiligheid te brengen. Het is ten alle tijden belangrijk dat de rookmelder goed hoorbaar is voor de bewoner(s). Naast het alarmeren op basis van geluid zijn er ook mogelijkheden om gewaarschuwd te worden door een trilplaat of lichtflitser. Ook zijn er rookmelders met spraakfunctie, die verteld wat u moet doen. Rookmelders met deze kenmerken worden vaak door de zorgverzekering vergoed.

 

 

Maak een vluchtplan

Het maken van een vluchtplan kan levens redden en vooral als u niet zo snel meer kan verplaatsen. Wanneer er brand ontstaat en het te laat is om deze nog te blussen, is het van belang dat u uw huis zo snel mogelijk verlaat. Een vluchtplan kan hier enorm mee helpen. Zoek uit wat de snelste manier is om u woning te verlaten en bepaal een vaste plek voor uw huissleutels, zodat u deze niet hoeft te zoeken in tijd van nood. Een goed stappenplan kan veel tijd besparen en vergroot uw veiligheid. Het is ook belangrijk dat de doorgang(en) naar een veilige omgeving altijd vrij zijn. Zorg er daarom voor dat u deze route regelmatig in de gaten houdt, zodat u er gebruik van kunt maken in geval van nood.

Lees hier meer over het maken van een vluchtplan: Heb jij een vluchtplan?

 

 

Koolmonoxide

Teveel koolmonoxide is in alle gevallen gevaarlijk voor de mensen in de omgeving. Het gas kan een verstikkende werking hebben en zelfs lijden tot een dood. Het is daarom belangrijk dat u zelf regelmatig koolmonoxidebronnen nakijkt en indien mogelijk laat nakijken door anderen. Vaak ontstaat er in oudere huizen vaker een lek van koolmonoxide en daarom wordt er aangeraden om minimaal één keer per jaar uw geiser of cv-kerel te laten controleren door daarvoor bevoegd persoon.  Zorg dat u ook altijd een koolmonoxidemelder op de daar voor bestemde plek heeft geplaatst, om deze onzichtbare gas op te merken.

 

 

Wees verstandig!

Misschien wel het allerbelangrijkste bij een brand is om u eigen veiligheid voorop te stellen. Een brand kan al snel uit de hand lopen en door de giftige rook kun u bewusteloos raken. Probeer daarom alleen een brand te blussen wanneer u deze direct kunt blussen bijvoorbeeld door gebruik van een brandblusser of blusdeken. Zorg er in elk ander geval voor dat u de woning zo snel mogelijk verlaat en de brandweer belt. Uw veiligheid is het belangrijkst en zorg er daarom altijd voor dat u hier juist mee omgaat.

 

 

Aantal overige tips op het gebied van brandveiligheid

Hierboven zijn een aantal belangrijkste tips gegeven en daarnaast zijn er natuurlijk talloze andere belangrijk punten waarop u moet letten. Hierbij wat extra tips waarop u moet letten:

-     Zorg altijd dat uw geen snoeren op plekken heeft liggen waar die niet horen;

-     Rook nooit in uw bed, dit is levensgevaarlijk;

-     Zorg er voor dat u altijd makkelijk andere mensen kunt bereiken in geval van nood;

-     Zorg altijd voor een klein blusmiddel zoals een blusdeken of brandblusser in huis;

-     Hou u vluchtroute up-to-date, zodat u niet voor verassingen komt te staan;

-     Steek nooit kaarsen aan in de buurt van makkelijk brandbaar materiaal.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »