Veilig stoken doe je zo!

Veilig stoken doe je zo!

Haal de schaatsen maar uit het vet en zorg ervoor dat u genoeg hout op voorraad heeft, de winter komt er nu namelijk echt aan! Voor volgende week wordt een langere periode met koud weer voorspeld, de temperatuur kan dalen tot gemiddeld -5. Tijdens zo’n periode van koud weer is er niets fijner dan opwarmen bij de open haard, een paar blokjes hout erin en stoken maar! Maar hoe veilig is uw open haard eigenlijk?

Veel mensen denken dat er alleen kans is op koolmonoxidevergiftiging bij stoken met gaskachels, geisers en CV-ketels, maar bij het stoken met een open haard komen er echter ook schadelijke stoffen vrij welke kunnen zorgen voor een koolmonoxidevergiftiging wanneer u niet de juiste maatregelen neemt.

 

 

Hoe gebruik ik een haard?

Bij het aandoen van uw haard moet de kachel in één keer heel veel warmte produceren.

Dit om alle koude lucht uit de pijp te drukken, koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht. Het wordt aangeraden om uw haard als volgt te stoken:

1.   Leg 2 houtblokken op de boden van de brandkamer;

2.   Plaatst 2 aanmaakblokken op de houtblokken en steek deze aan;

  1. Plaatst 2 a 3 houtblokken hierboven en zorg er voor dat alle luchtschuiven open zijn gezet. 

Als er niet genoeg warmte wordt geproduceerd bij het opstarten van de kachel is er kans dat het vuur uitgaat, waardoor de kachel gaat roken.

 

 

Hoe vaak moet ik een haard schoonmaken?

Het schoonmaken van uw haard is een belangrijk onderdeel. Laat uw open haard daarom minstens één keer per jaar schoonmaken en reinigen door een vakman. Zo voorkomt u verstoppingen in het rookkanaal en vermindert u de kans op schoorsteenbrand. Daarnaast zorgt een schone schoorsteen ervoor dat de rookgassen sneller afgevoerd kunnen worden. Er wordt aangeraden om regelmatig te controleren of uw schoorsteen niet verstopt is door bijvoorbeeld een vogelnest. Hierbij is de gladheid van de binnenwand erg belangrijk, hoe gladder hoe beter. Vuil hecht beter aan een ruwe binnenwand en kan vergroot het de afkoeling van de gassen waardoor er kans op neerslag ontstaat.

 

 

Hoe kan ik het beste ventileren bij gebruik van een open haard?

Zorg er voor dat u altijd voldoende frisse lucht heeft in uw omgeving, wanneer u de open haard gaat gebruiken. Het klinkt misschien tegenstrijdig als u de ruimte wilt verwarmen en u de deur of het raam open moet zetten, maar het is wel essentieel voor de veiligheid van de woning en voor de mensen om uw heen. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig en de ventilatie van frisse lucht zorgt er daarbij ook voor dat schadelijke stoffen weg kunnen. Laat de haard uit als het mistig of windstil is, er is dan geen goede aanvoering mogelijk van frisse lucht.

Welk type hout gebruik ik voor de haard?

Voor het gebruiken van de haard is het belangrijk om het juiste type hout te gebruiken. Alleen droog, onbehandeld hout wordt aangeraden om te gebruiken voor de open haard. Wanneer u nat hout gebruikt is er een grote kans dat er onvolledige verbranding ontstaat waardoor koolmonoxide vrij kan komen. Vermijd ook het gebruik van bewerkte houtsoorten, bij verbranding kunnen hier zeer schadelijke stoffen vrijkomen. Bij een volledige verbranding zal uw (haard)vuur een heldere en gele vlam en witte of kleurloze rook hebben. Bij een onvolledige verbranding zal er een instabiele oranje flakkerende vlam met een grijze of zwarte rook te zien zijn.

Een rookmelder of koolmonoxidemelder?

Gebruik ten alle tijden rookmelders en koolmonoxidemelders. Hoewel de open haard er niet om bekend staat kan deze gevaarlijke gassen kan verspreiden, kan deze wel degelijk voor koolmonoxidevergiftiging zorgen. Laat u niet verrassen en zorg er daarom voor dat er koolmonoxidemelders en rookmelders op een strategische plek in uw huis hangen. Deze strategische plekken worden in verschillende artikelen van Veilig.com uitgelegd.

 

 

Kan ik brandhout bewaren in  huis?

Het opslaan van brandhout kan zeker handig zijn om zo snel mogelijk een vuurtje te maken. Maar let er wel op dat het hout veilig weg wordt van warmte bronnen of waterbronnen. Voor optimaal stookplezier moet uw hout namelijk droog zijn. Zorg ervoor dat het hout ook van de grond af opgeborgen wordt om te voorkomen dat het hout vocht optrekt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de pallet onder het hout houden of u kunt latje plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat de wind goed toegang heeft tot het hout zodat het hout goed kan drogen. Toch wordt er aangeraden om het hout op te slaan in een schuur of garage. Vers hout moet buiten opgeborgen worden in een houtopslag of onder een afdak. Gedroogd hout kunt u gewoon simpelweg binnen bewaren, maar wel onder de juiste omstandigheden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »