Rookmelders zijn onmisbaar

Rookmelders zijn onmisbaar

Rookmelders, ook wel brandmelders genoemd, zijn branddetectie apparaten die alarm slaan bij het waarnemen van rookdeeltjes. Rookmelders waarschuwen u zodra een mogelijke brand gedetecteerd wordt. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Wanneer je slaapt, ruik je niets en wordt je dus ook niet wakker van de rooklucht. En doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn dus echt onmisbaar in iedere woning.

 

Type Rookmelders

Er bestaan verschillende soorten rookmelders. Deze zijn te verdelen in twee types, optische rookmelders en hittemelders. Bij hittemelders gaat het alarm af wanneer de omgevingstemperatuur  boven een bepaalde grens uit komt, meestal 60°C. Bij sommige hittemelders wordt ook de snelheid waarmee de tempratuur in een ruimte stijgt gemeten, en gaat de melder af bij een combinatie van temperatuur en snelheid. Hittemelders zijn over het algemeen vrij goedkoop, maar doordat ze vaak pas laat alarm slaan, ook minder veilig dan andere rookmelders.

 

Optische Rookmelders

Optische rookmelders zijn een veiligere keuze voor uw woning. Een optische rookmelder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Doordat de rook het licht in de melder verstoort, gaat het alarm af.

Bij een direct uitslaande brand zal een hittemelder wellicht het snelst reageren, echter ontwikkelen branden in woningen zich vaak juist vanuit een smeulende brand. Een optische rookmelder zal deze smeulende brand veel eerder detecteren. Om deze reden zijn optische melders dan ook verplicht gesteld voor nieuwbouw woningen in het nieuwe Bouwbesluit. Sinds 2006 is het zelfs wettelijk niet meer toegestaan om hittemelders te verkopen voor huishoudelijk gebruik!

 

Combimelders

Kies niet voor een combimelder. Combimelders zijn apparaten waarbij een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één apparaat zijn gevoegd. Hoewel dit wellicht als een logische en goedkope optie lijkt, raad Veilig.com het ten strengste of om een combimelder te gebruiken. De reden voor dit advies is gebaseerd op het feit dat een koolmonoxidemelder op een andere locatie geplaatst dient te worden dan een rookmelder.

 

Plaatsen van Koolmonoxidemelders

Koolmonoxidemelders dienen geplaatst te worden in elke kamer waarin toestellen zijn die brandstof verbranden. Denk hierbij aan een boiler ruimte, in de buurt van uw Cv-installatie of Hr-ketel. De koolmonoxidemelder kunt u het beste op ongeveer 1.5 meter boven de grond plaatsen. Een goede leidraad om aan te houden is het plaatsen van de koolmonoxidemelder tussen heup en schouderhoogte. Koolmonoxide is namelijk even zwaar als lucht en zal dus niet direct stijgen of dalen maar door de luchtstroom door uw huis worden meegenomen. Lees hier meer over het plaatsen van koolmonoxide melders.

 

Plaatsen van rookmelders

Het wordt aangeraden om minimaal in alle kamers/ruimtes waar u doorheen moet om veilig buiten te komen een rookmelder op te hangen. Daarnaast moet er in elke slaapkamer en/of kinderkamer een rookmelder hangen om te zorgen voor optimale veiligheid. Rookmelders kun je het beste plaatsen in het midden van de ruimtes, dit kan op het plafond maar kan ook op de muur. Zorg ervoor dat het ongeveer 50 cm van alle muren opgehangen wordt. Heeft u een dak die schuin afloopt in een kamer, hang dan de rookmelder minimaal 30 cm lager dan de nok. Het is belangrijk om de rookmelder niet boven een kachel of een ventilator op te hangen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de rookmelder te laat afgaat, als het in de buurt van een ventilator is opgehangen, of juist te vroeg als het in de buurt van een kachel wordt opgehangen. Daarnaast wordt het afgeraden om rookmelders op te hangen in de buurt keukens, badkamers, garages en boilerruimtes. In deze ruimtes kan er beter een hittemelder geplaats worden. Ruimtes waar de temperatuur onder de 4°C of boven de 38°C kan komen, denk hierbij aan bijvoorbeeld buitenruimtes of veranda’s.

 

Conclusie

Kies er dus voor om aparte rookmelders te plaatsen én aparte koolmonoxidemelders, conform de daarbij meegeleverde installatievoorschriften. Best is het plaatsen van meerdere rookmelders in uw huis. Plaatst je meerdere rookmelders? Gebruik dan het liefst rookmelders die u met elkaar kunt verbinden. Het voordeel van koppelbare rookmelders is dat als er een melder afgaat, dan gaan de anderen ook. Hierdoor bent u op tijd gewaarschuwd als er brand ontstaat op een verdieping of in een kamer waar u zich op dat moment niet bevindt. Op deze manier heeft u meer tijd om de woning te evacueren en wordt de kans op het inademen van rook zo veel mogelijk beperkt.

 

Zorg er dus voor dat u een optische rookmelder hangt in elke kamer, het liefst een koppelbare melder zodat uw huis optimaal beveiligd is tegen brand.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »