Rookmelders. Is het verplicht om deze te hebben?

Rookmelders. Is het verplicht om deze te hebben?

Rookmelders zijn in Nederland niet verplicht om te hebben, dit in tegenstelling tot een aantal landen om ons heen, zoals Engeland en Frankrijk. Wel is het zo dat nieuwbouwwoningen (vanaf 2003) standaard voorzien moeten zijn van een rookmelder. Deze wetgeving heeft in 2012 een upgrade gekregen. Sinds dat jaar moeten ook alle woningen die gerenoveerd worden, voorzien worden van een rookmelder. Wij adviseren u contact op te nemen met de lokale autoriteiten (gemeente en brandweer) om in kaart te brengen wat de eisen binnen uw gemeente zijn. Dit geldt ook voor België (zie laatste alinea).

Rookmelders in Engeland

Met de wetswijziging in 2012 trekt Nederland meer toe naar de regelgeving die landen als Engeland en Frankrijk hebben als het gaat om rookmelders. In Engeland bijvoorbeeld is het sinds 1992 al verplicht om een rookmelder te hebben. Dit zorgde ervoor dat inmiddels bijna 90% een rookmelder heeft; in 1988 was dit percentage nog slechts 8%. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal doden als gevolg van woningbranden is gedaald met 40%! In Nederland ligt het percentage van woningen met een rookmelder op ongeveer 70%. De brandweer vindt dit echter niet genoeg en pleit ook in Nederland voor het verplicht stellen van het hebben van een rookmelder. Dit zou het aantal ongevallen door woningbranden moeten halveren.

 

Zijn rookmelders verplicht in Nederland?

Zoals eerder al gezegd zijn rookmelders in Nederland niet verplicht. Toch zijn er een aantal regels over rookmelder in Nederland. Zoals eerder vermeld zijn rookmelders verplicht in nieuwbouwwoningen vanaf 2003. Het uitgangspunt is hierbij een professionele optische rookmelder die op netvoeding werkt (230V). Let er op dat het een rookmelder met back-up batterij is, dit zorgt voor extra veiligheid. Het is algemeen bekend dat in particuliere huurwoningen en in de zogenaamde achterstandswijken, de rookmelder het minst te vinden is. De Nederlandse overheid is momenteel wel bezig met een verplichting, maar dit wordt dit nog gezien als onmogelijk. Dit komt omdat een handhaving van deze regel een onmogelijk taak zal zijn voor de overheid.

 

Voordelen van een rookmelder

Gelukkig wordt het hebben van een rookmelder niet alleen gestimuleerd door de overheid. Rookmelders worden over het algemeen ook steeds goedkoper. Zo een kleine investering kan bovendien een hoop schade voorkomen, welke over het algemeen grote kosten met zich meebrengen. Daarom raden alle verzekeraars aan om rookmelder aan te schaffen wanneer u deze niet heeft of dat u niet zeker weet of deze nog goed functioneert.  Zo gaat een gemiddelde goede rookmelder al zo een 10 jaar mee. Het is namelijk zo dat wanneer  een Rookmelder hebt u korting kunt krijgen op u inboedelverzekering. De ANWB hanteert bij het hebben van een rookmelder 5% korting. Ook het hebben van een blusdeken of brandblusser levert u 5% extra korting op!

 

 

Hoe zit dat eigenlijk in België m.b.t. huurwoningen?

Huurwoningen in België hoeven niet persé een rookmelder te hebben. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt op basis van het bouwjaar van de woning per welke datum een rookmelder geplaatst moet zijn. Hieronder vind je de juiste fasering:

 

Sociale huurwoningen:

 - De woning is gebouwd voor 1950: vanaf 2014
 - De woning is gebouwd vanaf 1950 en voor 1970: vanaf 2015
 - De woning is gebouwd vanaf 1970 en voor 1980: vanaf 2016
 - De woning is gebouwd vanaf 1980: vanaf 2017

 

Private woningen:

 - De woning gebouwd is voor 1945: vanaf 2016
 - De woning gebouwd is vanaf 1945: vanaf 2019

 

Val jij in de categorie waarbij de huurwoning momenteel nog geen rookmelder hoeft te hebben? Denk er dan om dat de verhuurder het aanschaffen en het plaatsen van rookmelders op zich moet nemen! Het advies is om de verhuurder hier tijdig op aan te spreken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »