Kom oud en nieuw veilig door!

Kom oud en nieuw veilig door!

Oud en nieuw! Dat moet natuurlijk gevierd worden met oliebollen, champagne én vuurwerk. Echter komt het steeds vaker voor dat er talloze ongevallen plaatsvinden rondom de feestdagen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waar u zelf misschien nog niet aan gedacht heeft. Dit zorgt ervoor dat u en uw gezin veilig naar het nieuwe jaar gaan!

Het ideale recept voor een leuke oud en nieuw zijn vrienden, familie, oliebollen, appelflappen en natuurlijk vuurwerk.. Vuurwerk is er tegenwoordig te vinden in alle soorten en maten, niks is meer te gek. Het afsteken van vuurwerk is helaas niet helemaal zonder gevaar en daarom is het ook noodzakelijk om te weten hoe u hier mee om moet gaan. Wij hebben daarom een aantal tips opgesteld over vuurwerk en uitgelegd waarom het zo belangrijk is.

 

Waar moet ik vuurwerken opbergen?

Berg uw vuurwerk op een veilige plek op. Plaats het bijvoorbeeld in de berging, garage of in een schuur. Zorg ervoor dat u het vuurwerk op een droge plaats opbergt, omdat vochtigheid het ontstekingsmechanisme aan kan tasten. Het is dan ook verstandig om, wanneer mogelijk, uw vuurwerk op te bergen in een emmer of bak met een passende deksel.

Zorg er daarnaast voor dat u in de desbetreffende ruimte een rookmelder hebt hangen, zodat deze u op tijd waarschuwt wanneer het wel fout gaat.

 

Experimenteren met vuurwerk

Experimenteer nooit met vuurwerk, want dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Maak zelf daarom nooit uw eigen vuurwerk of haal nooit vuurwerk uit elkaar. Deze situaties zijn gevaarlijk voor u zelf, maar ook voor de mensen in uw omgeving. Het wordt daarom aangeraden om vuurwerk altijd te kopen bij een officieel verkooppunt. Deze verkooppunten zijn gespecialiseerd in vuurwerk en kunnen u in de meeste gevallen alles vertellen over wat wel en wat niet gedaan mag worden met het aangeschafte vuurwerk.

 

Illegaal vuurwerk

Het wordt ten strengste afgeraden om illegaal vuurwerk te kopen, omdat deze in veel gevallen ernstige gevolgen met zich meebrengen. Illegaal vuurwerk wordt daarom ook in Nederland door de politie gezien als een serieuze overtreding. Het kan zelfs zijn dat de gebruiker een gevangenisstraf oploopt. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) in aanmerking komen voor een Halt-straf.

 

Vuurwerk weggooien

Gooi nooit vuurwerk in de prullenbak. Ook niet wanneer u nog vuurwerk over hebt na oud en nieuw of wanneer vuurwerk defect blijkt. Dit is niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid bij het afvalsorteringscentrum. Vuurwerk kunt u natuurlijk wel tot volgend jaar bewaren, zolang dit niet meer dan 10 kg is. Zorg dan wel dat u het op een veilige manier opbergt. Defect vuurwerk of vuurwerk dat u over hebt vanaf 10 kg kunt u altijd naar de politie brengen.

 

Na het afsteken van vuurwerk

Wanneer u vuurwerk heeft afgestoken, mag u deze nooit meer opnieuw aansteken. Het kan voorkomen dat het vuurwerk sneller ontploft dan het normaal zou moeten zijn. Na het afsteken van vuurwerk wordt het daarom aangeraden om een emmer met water over het vuurwerk te gooien en het vuurwerk minimaal 1 uur met rust te laten. Het vuurwerkafval kan daarna bij het normale huisvuil worden geponeerd.

 

Steekt u geen vuurwerk af?

Ook wanneer u zelf geen vuurwerk af zult steken dit jaar, zijn er maatregelen die u kunt treffen. Houdt bijvoorbeeld alle (dak-)ramen en deuren gesloten. Daarnaast kunt u brandbare materialen tijdelijk binnen zetten en wanneer het lang niet geregend heeft en u een rieten dak hebt, is het belangrijk om dit dak goed nat te maken.

Tot slot is het erg verstandig om altijd een brandblusser en een blusdeken paraat te hebben voor noodgevallen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »