Kies bij brand het juiste blusmiddel

Kies bij brand het juiste blusmiddel

Bij een beginnende brand in uw woning bent u vaak zelf in staat om deze te blussen. Het is uiteraard wel belangrijk dat u zelf geen gevaar loopt bij het blussen van deze brand. Het blussen van een brand begint met het juiste blusmiddel. Iedere soort brand vereist zijn eigen soort blusmiddel. Water is bijvoorbeeld een veelgebruikt blusmiddel en is vaak genoeg om een kleine, beginnende brand te blussen. Het is handig om een tuinslang in huis te hebben die elke kamer in uw woning kan bereiken.

Is water altijd het juiste blusmiddel?

Water kan gebruikt worden om vele branden te blussen, maar het is niet altijd verstandig om water te gebruiken. Het bekendste voorbeeld hiervan is het blussen van frituurvet met water(dit moet u nooit doen!). Het blussen van frituurvet met water kan namelijk enorme explosies veroorzaken. In dit geval kunt u bijvoorbeeld beter de deksel van een pan gebruiken. Het blussen van een vetbrand met water kan dus zeer ernstige gevolgen hebben en dit kan al gebeuren bij 1 kopje water. Het brandend frituurvet zal het water dan vergroten tot zo een 1700x in de vorm van stoom. Aangezien de olie op dat moment zijn ontbrandingsmoment al behaald heeft zal de stoom brandend uit de pan gedrukt worden.

 

Olie- en vetbranden

Bij het blussen van blussen van olie- en vetbranden worden vaak blusdekens gebruikt, maar dit is niet  altijd verstandig. Blusdekens kunnen handig zijn als een persoon zijn of haar kleren in brand staan of bijvoorbeeld bij een brandende prullenbak. Blusdekens kunnen ook gebruikt worden wanneer de vlam in de pan slaat. Laat in dit geval de blusdeken minimaal één uur liggen. Bij het blussen van een vetbrand wordt er aangeraden om dit met een vetbrandblusser te doen, deze is te herkennen aan de F-klasse ticket die vermeldt staat op het etiket van de blusser.

 

Brandblussers

Het is ook verstandig om minimaal één en het liefst meerdere brandblussers in huis te hebben. Er zijn veel verschillende soorten brandblussers met elk hun eigen voor- en nadelen. Het is goed om te kijken welke blusser het beste bij jouw situatie past. Voor woningen worden normaal gesproken schuimblussers of poederblussers gebruikt. Schuimblussers veroorzaken namelijk nauwelijks schade, en poederblussers zijn relatief goedkoop.

 

Om aan te geven welke brandblusser voor welk brandsoort geschikt is, is er een lettersysteem ontwikkeld. Deze gaan van A tot en met F en staan allemaal voor verschillende brandklassen.

 

Klasse A staat voor vastestoffenbrand zoals bijvoorbeeld hout, papier, meubels en gordijnen.

Klasse B staat voor vloeibarestoffenbrand zoals benzine, diesel, aceton maar ook plastic. Plastic hoort ook tussen dit rijtje, omdat het bij hoge temperaturen zal gaan smelten en vloeibaar zal worden.

Klasse C zijn alle gasbranden zoals aardgas, LPG en propaan. Dit soort branden kunnen het beste geblust worden door de gaskraan dicht te draaien, mits dit mogelijk is.

Klasse D zijn metaalbranden zoals aluminium en magnesium.

Klasse F is zoals eerder benoemt de vetbranden die door bijvoorbeeld bakolie of frituurvet kunnen ontstaan. Klasse E is niet benoemt omdat deze niet bestaat.

 

Wanneer u dus uw keuze gaat maken bij het bestellen van een brandblusser is het handig  om na te denken over welke soort branden u in aanraking kunt komen. Sproeischuimblussers zijn geschikt voor branden uit de brandklasse A en B en zorgen voor weinig nevenschade. Poederblussers zijn geschikt voor brandklasse A, B en C. Hou rekening met het feit dat het poeder van deze brandblusser moeilijker op te ruimen is, zoals eerder is aangegeven. Kooldioxideblussers zijn geschikt voor brandklasse B. Hierbij moet wel opgelet worden dat het zuurstof verdrijft waardoor het gebruiken van de blusser in een kleine ruimte kan zorgen voor verstikkingsgevaar.

 

Welk blusmiddel u dus nodig heeft hangt volledig af van het soort brand. Verschillende typen brand en dus ook verschillende manieren om deze te blussen. Vergeet daarnaast niet om uw brandblussers eens per twee jaar te laten controleren om er zeker van te zijn dat ze het doen wanneer dat nodig is.

Heeft u de juiste spullen in huis? Dan zorgt u er voor  dat uw huis én gezin beter beschermd zijn.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »