Hoe werkt een gasmelder?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie Veilig.com
Hoe werkt een gasmelder?

Een gasmelder beschermt u tegen gevaarlijke gassen in uw huis. Zorg in ieder geval dat u er tenminste één actief in uw huis heeft geïnstalleerd en voorkom blijvende schade. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk? Wat als de gasmelder zonder dat ik het weet defect is? En wat zijn de verschillen tussen de soorten melders?

De urgentie van een gasmelder

Een gasmelder beschermt de personen in uw huis, camper of vakantiehuisje tegen gevaarlijke gassen of niet gewenste gassen. De aanwezigheid van aardgas, butaan, propaan en LPG kunnen worden gemeten met een van de gasmelders. Het kan dus zo zijn dat er binnen of buiten uw huis iets is gaan lekken of dat er bepaalde gassen zijn ontsnapt, en deze worden direct waargenomen. Zonder een gasmelder zou u risico lopen op vervelende klachten. Daarnaast zou uw huis of andere materiële goederen hier ook schade door kunnen oplopen.

 

Een gasmelder; hoe werkt het?

Na het aanschaffen van een gasmelder moet u eerst zorgen voor een schone omgeving, waar de gasmelder op het 0 punt begint. Op deze manier kan de gevaarlijke concentratie gemeten worden van een van de genoemde gassen. Dan is het nog zaak om te kijken waar en hoe u hem het best kan plaatsen. Voor detectie van aardgas wordt aanbevolen om de gasmelder iets onder het plafond te installeren en voor detectie van propaan of butaan wordt aanbevolen deze te installeren iets boven de grond. Dit komt doordat de ene stof wel zwaarder is dan lucht en de andere niet. Na een plaatsing op een geschikte plek zorgen de pennetjes binnenin de gasmelder voor een constante meting van de luchtkwaliteit, en slaan alarm wanneer deze teveel afwijkt.

 

Defecte gasmelders

Hoe merk je wanneer je gasmelder defect is? Een van de vragen die snel bij mensen naar boven komen wanneer zij er een in gebruik hebben. Geadviseerd wordt om na de aankoop direct te kijken of het apparaat alarm geeft en of alle functies het doen die staan voorgeschreven in de gebruikershandleiding. Daarnaast is het handig om twee gasmelders in huis te hebben geplaatst om, wanneer het nodig zal zijn, een bijna uitgesloten kans zal bestaan dat beide gasmelders de gassen niet kunnen detecteren.

 

Verschillen tussen melders

Het is belangrijk om te weten wat nou de verschillen zijn tussen de melders en welke voor jou daarom het meest essentieel is. Rookmelders detecteren alleen rook. Dit kan zijn tegen bescherming van brand in uw huis en het alarmeren van een verslechtering van de luchtkwaliteit. Een CO-melder meet de gas koolstofmonoxide en deze kan erg gevaarlijk zijn voor mensen. Huizen met een verbrandingsketel lopen risico om dit onzichtbare en geurloze gas in plekken in huis te verspreiden. Een gasmelder detecteert geen koolstofmonoxide, maar vaak wel gassen als aardgas, butaan, propaan en LPG.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »