Hoe test je een rookmelder?

Hoe test je een rookmelder?

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de veiligheid van een rookmelder is het belangrijk dat deze met regelmaat wordt getest, maar hoe test je nou een rookmelder? Hoe vaak moet ik een rookmelder testen? Hoe lang heb ik mijn rookmelder eigenlijk al en misschien nog wel belangrijker hoe lang gaat een rookmelder mee? Zorg er voor dat uw rookmelder altijd werkt en voorkom onnodige problemen..

Houdbaarheidsdatum rookmelder

De houdbaarheidsdatum van een rookmelder is ongeveer 10 jaar. Let er wel op dat dit kan verschillen per rookmelder en dat het de houdbaarheidsdatum altijd terug te vinden is op de verpakking of in de beschrijving van de rookmelder.  Het is daarom belangrijk om te controleren of er bij aankoop van het product een vervangingsdatum vermeld staat en wat deze houdbaarheid is. Als dit niet geval is, dan is het handig voor uzelf om de aankoopdatum met een stift te noteren op de rookmelder. Zo weet u ten alle tijden wanneer de rookmelder aan vervanging toe is. Het wordt aangeraden om bij het testen van de rookmelder of wanneer deze is afgegaan de datum gelijk te controleren. Hiermee voorkomt u dat de rookmelder bij een echte noodsituatie niet afgaat.

 

 

Hoe vaak moet ik mijn rookmelder testen?

Voor uw eigen veiligheid en dat van uw gezin is het belangrijk de rookmelder regelmatig te controleren of deze nog functioneert. Test de rookmelder ongeveer elke 14 dagen en controleer de rookmelder altijd na een periode van afwezigheid. Het kan helpen om de test op een vaste dag uit te voeren en daar ook een reminder voor aan te maken in uw agenda, zodat u  altijd weet dat deze optimaal werkt. Het testen van een rookmelder kan op verschillende manieren worden gedaan. De veiligste manieren om een rookmelder te testen is met een testspray of met de testknop.

 

 

Rookmelder testspray

Voor de ultieme test kan er een rookmelder testspray worden gebruikt. Met de rookmelder testspray kan een rookmelder worden getest met echte rookdeeltjes. Zo kan er op betrouwbare manier een rookmelder worden getest.  Een testspray kan circa 100 eenvoudige en betrouwbare controles uitvoeren. Deze testsprays zijn in de meeste gevallen ook nog mens-, dier- en milieuvriendelijk. Daarnaast is het drijfgas wat zich in de spray bevind niet-ontvlambaar.

 

 

Rookmelder testknop

Een rookmelder kan ook getest worden door middel van een testknop. Dit kan gedaan worden door de testknop in te drukken en deze even vast te houden. Probeer de testknop ongeveer 10 seconden lang ingedrukt te houden. U zal dan vanzelf de rookmelder horen afgaan en weet u dat deze nog werkt. Als het alarm niet werkt kan het zijn dat de batterij leeg is of  dat de rookmelder niet goed is aangesloten. Als dit niet het geval is kan het ook een andere oorzaak hebben van het niet goed functioneren van een rookmelder.

 

Heeft u uw rookmelders getest en blijkt toch dat één of meerdere rookmelders niet goed functioneren, ook na het vervangen van de batterijen, schaf dan nieuwe melders aan. Heeft u uw rookmelders al een tijdje niet vervangen, dan kan het raadzaam zijn ons artikel te lezen over de verschillende rookmelders.

 

Wij raden in ieder geval aan om over te stappen op koppelbare rookmelders. koppelbare rookmelders waarschuwen u en uw gezin namelijk op meerdere plekken tegelijk. De koppelbare rookmelders staan namelijk met elkaar connectie en als er één melder afgaat, zal deze direct de andere melders waarschuwen. Hierdoor hebben u en uw gezin meer tijd om te vluchten naar een veilige plek.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »