Hoe blus ik een brand met een brandblusser?

Hoe blus ik een brand met een brandblusser?

Het hebben van een draagbare brandblusser is natuurlijk altijd goed. Maar het is uiteraard is wel belangrijk dat u weet hoe u een brandblusser moet gebruiken op het moment dat het nodig is. Een brandblusser zorgt er voor dat de brandveiligheid van uw huis wordt verbeterd en u beter kan anticiperen op mogelijk gevaarlijke situaties. Maar welke brandblusser moet ik dan aanschaffen? En welke soorten brandblussers zijn er? In dit artikel vertellen wij u hier meer over.

Wat is een brandblusser?

Een brandblusser is een hulpmiddel om kleine branden direct te kunnen doven, zodat u voorkomt dat de brand zich verspreid en deze uiteindelijk oncontroleerbaar wordt. Een brandblusser is een apparaat welke bestaat uit een cilinder met een beperkte hoeveelheid blusmiddel.  De brandblusser is in de meeste gevallen te herkennen aan de opvallende rode kleur. De meeste verzekeringen stellen dat het hebben van een brandblusser in huis verplicht is. Het is daarom belangrijk om te kijken of dat ook bij uw verzekering ook het geval is. De algemene regel voor een brandblusser is dat u er minimaal één per 150 vierkante meter heeft. Er zijn verschillende soorten brandblussers met ieder een eigen kenmerk, hier kunt u verder in het artikel meer over lezen.

Een brandblusser dient alleen gebruikt te worden bij kleine brandjes en niet bij grote branden. Bij grote branden is het belangrijk dat u direct het alarmnummer (112) belt en de hulpdiensten waarschuwt. Bij gebruik van de brandblusser is het ten eerste belangrijk dat u weet hoe u een brandblusser gebruikt en ook voor welke soort branden de brandblusser is bedoelt.

 

Hoe herken ik het type brand?

Als er een brand ontstaat kan deze worden ingedeeld in verschillende soorten brandklassen. Deze verschillende brandklassen worden in het artikel ‘De brandklasse bepaald hoe jij een brand moet blussen’ verder uitgelegd.

 

Soorten brandblussers

Er worden verschillende soorten brandblussers verkocht, maar welk soort brandblusser is nou het handigst om in huis te hebben?

 

Waterblusser: Eén van de bekendste brandblussers is de brandblusser op basis van water. Deze brandblusser heeft het voordeel dat het een onbeperkte aanvoer van water krijgt, omdat deze in bijna alle gevallen op het waternet zit aangesloten.

 

Poederblusser: Een poederblusser kan gebruikt worden voor vele soorten branden. Een poederblusser kan gebruikt worden voor A, B en C branden. Er wordt in dit geval geblust met een vaste stof. Het nadeel van een poederblusser is dat deze vaak veel schade achterlaat. Na he gebruik van een poederblusser is het belangrijk dat u de poeder professioneel laat verwijderen, omdat het schadelijk is voor de huid.

 

Schuimblusser: Een Schuimblusser blust de brand met gebruik van schuim. Een schuimblusser kan gebruikt worden voor brandklassen A en B. het voordeel van een schuimblusser is dat deze niet zoveel schade achterlaat als een poederblusser. Het schuim heeft een verkoelende werking en zorgt er daarmee voor dat de brand wordt gedoofd. In het huishoudens wordt het meest een schuimblusser van 6 liter gebruikt.

 

Kooldioxideblusser (CO2): Een kooldioxideblusser blust een brand met gebruik van gassen. Deze gas verdrijft het zuurstof en zorgt er daarmee voor dat de ontstaande brand geen brandstof meer heeft om te blijven branden. Een kooldioxideblusser wordt ook wel een koolzuursneeuw brandblusser genoemd en is vaak te herkennen aan het sneeuwmondstuk die aan de slang is bevestigd.

 

Hoe gebruik ik een brandblusser?

Bij het gebruiken van een brandblusser is het belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent, omdat u anders uzelf en andere in de omgeving in gevaar kan brengen. Wij geven daarom enkele tips die van noodzaak zijn bij het gebruik van een brandblusser.

 

  1. Schat eerst in om wat voor brand het gaat en ga na of u voldoende kennis heeft om deze brand te kunnen blussen.
  2. Zorg dat degene met deze voldoende kennis weet waar de brandblussers in huis of in het pand.
  3. Haal de brandblusser van de ophangbeugel af waaraan deze is bevestigd.
  4. Haal de veiligheidspen of borgpen uit de brandblusser.
  5. Loop met de brandblusser naar de ontstaande brand toe
  6. Zorg er voor dat u altijd voldoende afstand houdt en uzelf nooit in gevaar brengt, veiligheid staat voorop.
  7. Vervolgens richt de straalpijp op de brand en maak korte bewegingen heen en weer om de vlam te doven.
  8. Blijf bij de brand totdat de vlam volledig is gedoofd en er geen gevaar meer van deze bron kan afkomen.
  9. Bij twijfel bel altijd de hulpdiensten om mogelijke gevaarlijke situaties te voorkomen

 

Heeft u nog geen brandblusser in huis? Bestel deze vandaag nog op Veilig.com 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »