Hoe blus ik een brand met een blusdeken?

Hoe blus ik een brand met een blusdeken?

Blusdekens kunnen erg nuttig zijn voor het blussen van een kleine brand. Het is daarbij wel van belang dat dit op de juiste manier ondernomen wordt. Blusdekens werken in principe heel simpel: door de blusdeken over de brand te plaatsen, kan er geen zuurstof meer bij de brand komen. Daarom zijn blusdekens vooral geschikt voor het beschermen van mensen of het blussen van kleine brandjes van kleine objecten.

Wat is een blusdeken?

Een blusdeken of een blusdoek is een hulpmiddel welke ervoor zorgt dat een kleine brand snel gedoofd kan worden en daarmee zorgt u ervoor dat er geen grote brand ontstaat. Vroeger werden blusdekens gemaakt van wol, maar het bleek al gauw dat dit niet de ideale optie was. De wol werd uiteindelijk versterkt met asbest. Zoals bijna iedereen weet is asbest schadelijk voor de gezondheid en wordt het afgeraden om in huis te hebben. Het is daarom belangrijk om te weten of u een blusdeken heeft die asbest bevat. Vaak bevatten blusdekens die geproduceerd zijn voor 1992 asbest en als u in bezit bent van zo een blusdeken wordt het ook aangeraden deze direct te vervangen. Tegenwoordig wordt de blusdeken gemaakt van zeer slecht brandbaar materiaal, welke vaak gecoat is met brandwerende middelen. In de meeste gevallen wordt de blusdeken gemaakt van meerdere lagen glasvezel.

 

Hoe gebruik ik een blusdeken?

Bij het gebruik van een blusdeken is het belangrijk om te weten welke stappen u moet volgen, om de juiste werking van de deken te kunnen gebruiken. Wij hebben daarom een aantal stappen op een rijtje gezet, die helpen bij het blussen van een brand.

 

Een blusdeken gebruiken doet u volgens de onderstaande stappen:

-   Haal de blusdoek uit de daarvoor bestemde houder
-   Wikkel de bovenkant een enkele keer om uw handen, om deze tegen de vlammen te beschermen;
-   Houd de blusdeken altijd hoog en zo ver mogelijk van u af.
-   Zorg ervoor dat de blusdeken volledig om de bron wordt gebruikt, zodat de vlam geen zuurstof meer kan krijgen.
-   Na gebruik moet u altijd de deken laten liggen, omdat deze nog erg heet kan zijn.

 

Bekijk het instructie filmpje gemaakt door 112bhv.nl hieronder:

Let op: bij het gebruik van een branddeken komen uw handen dicht bij de brand en het kan gebeuren dat u uw handen verbrand. Het is daarom belangrijk om de twee koorden, die aan de blusdeken zitten, te gebruiken. Zorg er altijd voor dat de blusdeken zich tussen u en de vlam bevindt.

 

Brandende vloeistoffen blussen

Als u een brand heeft geblust welke voortkwam uit een vloeistof is het belangrijk dat u weet hoe lang de blusdeken moet blijven liggen. In het geval van een brandende vloeistof of een vlam in de pan, moet u de blusdeken minimaal één uur laten liggen. Dit is belangrijk, omdat bij een kortere periode de vloeistof namelijk weer plots kan ontbranden als het in aanraking komt met zuurstof.

 

Als u een brandende pan wil blussen kunnen de soortgelijke stappen als eerder verteld worden gebruikt.

  1. Haal de branddeken uit de daarvoor bestemde houder.
  2. Houdt de blusdeken op de juiste wijze vast.
  3. Loop rustig naar de brandende pan toe.
  4. Leg de blusdeken volledig over de vlam heen en zorg dat er geen zuurstof meer bij komt. 5. Schakel het kooktoestel uit.
  5. Wacht minimaal één uur voordat u de blusdeken van de pan afhaalt.

 

 

Blussen van een persoon

Een blusdeken kan ook gebruikt worden bij het bij blussen van een persoon. Bij het blussen van een mens in brand moet u het slachtoffer van boven naar onderen in de deken wikkelen, zodat de vlammen niet bij het gezicht kunnen komen. Laat bij het inwikkelen van het slachtoffer wel het hoofd vrij. Wanneer de vlammen gedoofd zijn, kunt u het slachtoffer koelen met lauw water.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »