Heb jij een vluchtplan?

Heb jij een vluchtplan?

Gevaar zit in een klein hoekje en kan op een onverwacht moment toeslaan. U hebt niet altijd de mogelijkheid of tijd om uzelf in veiligheid te brengen. Ondanks dat zijn er mogelijkheden om uzelf zo goed mogelijk voor te bereiden op gevaarlijke situaties, veiligheid is namelijk een keuze. Kiest u er ook voor om een vluchtplan voor te bereiden en zo een situatie te creëren om uzelf en uw naasten te beschermen tegen gevaar? Een goed vluchtplan red levens!

 Waarom is een vluchtplan nodig? 

Een brand verspreid zich razendsnel en is daarom is ook extra gevaarlijk. Zo kan een klein ontstaand brandje al gauw veranderen in een grote uitslaande brand. Het kost de brandweer ongeveer 8 minuten om bij uw huis te komen en tot die tijd moet u er voor zorgen dat u uzelf in veiligheid brengt. Het is daarom erg belangrijk om te weten wat u moet doen bij zo een situatie en vooral waar u heen moet wanneer dit gebeurt. Om uzelf voor te bereiden wordt er namelijk aangeraden een vluchtplan op maat te maken. Ieder huis is namelijk anders en daarom is er nooit één vluchtplan die gebruikt kan worden voor iedereen.

 

Praktische tips voor het creëren van een veilige vluchtroute

 

 1. Zorg ervoor dat er geen spullen rondslingeren, maak de paden vrij van dingen waar u over kunt struikelen.
 2. Zorg ervoor dat er geen afgesloten deuren zonder sleutels zijn.
 3. Oefen de vluchtroute met uw gezin.
 4. Vlucht van boven naar beneden (rook stijgt op).
 5. Bedenk een alternatieve route voor als de oorspronkelijke route geblokkeerd is, kies ook een vluchtkamer voor als het alternatief niet mogelijk is. Een vluchtkamer moet goed bereikbaar zijn voor de brandweer en zit idealiter aan de straatkant met een balkon of groot raam.
 6. Spreek af wie de baby/kinderen/huisdieren meeneemt.
 7. Spreek een vaste plek buiten af waar u allen verzamelt.
 8. Spreek een vaste plek af voor de huissleutels.
 9. Hang rookmelders op strategische plekken in het huis.
 10. Leg een blusdeken neer op een strategische plek zodat een beginnende brand snel gedoofd is.

 

In het filmpje van Brandweer Haaglanden, welke hier onder wordt weergegeven, ziet u een beknopte samenvatting van essentiële punten in een vluchtplan en waarom het nou zo belangrijk is om een vluchtplan te hebben:

 

Bron: Brandweer Nederland

 

 

Tips bij het gebruiken van een vluchtplan

De kans dat u in een situatie komt waar u gebruik moet maken van je vluchtplan is klein, maar de kans is er wel. Als het goed is heeft u thuis voldoende rookmelders en hangen deze rookmelders ook op de juiste plekken. Rookmelders waarschuwen u namelijk direct wanneer er een brand ontstaat.  Wanneer het deze u waarschuwen is het van noodzaak om het huis zo snel mogelijk te verlaten. U en uw gezin hebben samen een vluchtplan gemaakt met de beste routes en een afspreekplek. Daarnaast heeft u de route al een paar keer geoefend zoals wordt aangeraden. Mocht u in de situatie komen waarbij je dus gebruik moet maken van uw vluchtplan probeer dan aan de volgende tips te denken:

 

 1. Sluit alle ramen en deuren achter u, een deur kan namelijk tot 20 minuten brand tegenhouden.
 2. Blijf rustig en bel in alle gevallen 112.
 3. Waarschuw alle bewoners.
 4. Houd uw ogen gesloten, rook belemmert zicht (daarom extra belangrijk om de vluchtroute uit uw hoofd te kennen).
 5. Mocht u in de vluchtkamer terecht komen, spring niet zomaar uit het raam maar wacht tot er hulp komt.
 6. Een succesvol vluchtplan valt of staat bij een goede rookmelder. De rookmelder zorgt ervoor dat u op tijd gewaarschuwd wordt en tijd hebt op te vluchten, zorg er daarom altijd voor dat uw huis voorzien is van werkende rookmelders.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »