Feit of fabel?

Feit of fabel?

Koolmonoxide is een stof welke schadelijk kan zijn voor het lichaam en komt vaker voor dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo komt koolmonoxide vrij bij uitlaatgassen van auto’s en bij het roken van tabak, maar ook bij het verwarmen van uw huis. In huis komt deze gas vaak vrij Cv-ketels, geisers en bij het gebruik van de openhaard. Het is belangrijk dat je weet hoe je bewust met koolmonoxide omgaat. In dit artikel en bijbehorend filmpje zetten we de feiten en fabels over koolmonoxide op een rijtje.

Kunnen nieuwe Cv-installaties koolmonoxide veroorzaken?

Dit antwoord blijkt voor veel mensen onduidelijk te zijn, nadat deze vraag is voorgelegd bij verschillende mensen op straat. De ondernemingsvereniging VEBON-NOVB is op zoek gegaan naar antwoorden op deze vraag. Om antwoorden te krijgen op de vraag of Cv-installaties koolmonoxide kunnen veroorzaken hebben zij Erwin Mullen, raadslid en tevens vice-voorzitter van Onderzoeksraad voor Veiligheid geïnterviewd. De onderzoeksraad van VEBON-NOVB  naar de samenleving bestaat uit een groep van raadsleden welke een brede kennis hebben van veiligheidsvraagstukken en dus ook kennis hebben over het vrijkomen van koolmonoxidegassen.

 

Waar komt koolmonoxide vandaan?

De eerste vraag die aan Erwin wordt gesteld is wat is koolmonoxide nou eigenlijk? Het is een onzichtbaar en reukloos verbrandingsgas. Dit ontstaat bij onvolledige verbranding dat kan gebeuren bij een Cv-Ketel, een openhaard of een geiser. Normaliter wordt dit gas afgevoerd, echter kan het door bijvoorbeeld slecht onderhoud voorkomen dat de gassen niet goed worden afgevoerd. Wanneer er te veel koolmonoxide in de lucht aanwezig is, bestaat de kans op koolmonoxidevergiftiging. In de meeste gevallen kan deze vergiftiging worden aangevoeld door een aantal symptomen die het met zich meebrengt.  Verschillende symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn het krijgen van hoofdpijn, duizelig worden en bewusteloos raken. Bij het niet op tijd opmerken van deze vergiftiging kan deze gas er zelfs voor zorgen dat je komt te overlijden.

 

Feiten en fabels over koolmonoxide

 

 

Iedere Cv-installatie is een bron van koolmonoxidebron

Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks ongeveer 30-50 personen sterven en ruim 500 gewonden vallen als gevolg van een slechte afvoer van koolmonoxide. Deze afvoer van de koolmonoxide is belangrijk omdat het er voor zorgt dat koolmonoxidevergiftiging wordt voorkomen. Om terug te komen op de vraag die aan het begin gesteld werd, de onderzoeksraad voor de veiligheid heeft aangetoond dat in 50% van de gevallen waarin het afvoerproces mis gaat, er gebruik wordt gemaakt van een nieuwe Cv-installatie. Het geeft daarom geen garantie op een juiste afvoer bij een nieuwe Cv-installatie. Het is in alle gevallen het meest belangrijk dat niet alleen koolmonoxide producerende apparaten goed worden onderhouden, maar ook de afvoerkanalen regelmatig gereinigd worden en dat er koolmonoxidemelders aanwezig zijn in de ruimte.

Aangezien je koolmonoxide niet kan horen, ruiken of zien, is het van belang om een koolmonoxide-meter te hebben die aangeeft of dit gas zich in huis bevindt. Het is belangrijk bij het kopen van een koolmonoxidemelder dat deze in bezit zijn van de juiste certificeringen en de juiste handleiding. Een BSI-EN 50291 certificering is verplicht om aan te tonen dat deze CO-melder veilig is. Deze melder is het enige wat tussen jou en het koolmonoxide-gas staat.

 

Waar hang ik een koolmonoxidemelder op?

Uiteraard heeft Erwin Muller thuis zijn eigen koolmonoxide meter hangen. Hij verteld een aantal handige tips waar deze koolmonoxidemeter het beste geplaatst kan worden. Deze is geplaatst tussen één en drie meter van zijn Cv-ketel, die op zolder te vinden is. Belangrijk is dat de koolmonoxide-meter vrij moet hangen aan de muur, dit in tegenstelling met de rookmelders, deze dienen namelijk aan het plafond gehangen te worden. Daarom zijn combi-melders die zowel koolmonoxide als rook detecteren niet aan te raden, wat al eerder is vermeld in het artikel of rookmelders onmisbaar zijn.

Het is mogelijk om een koolmonoxide-meter voor extra veiligheid in de slaapkamer te plaatsen, deze kan op dan het beste op lighoogte worden geplaatst. Tevens is het mogelijk om een exemplaar in de winkel op te hangen, deze moet in dit geval voorzien zijn van een keurmerk.

 

Wat moet ik doen als mijn koolmonoxide-melder afgaat?

Zodra het alarm van de koolmonoxidemelder afgaat is volgens Erwin belangrijk om de ramen en deuren te openen, zodat er weer voldoende zuurstof in de ruimtes komen. Daarnaast is het belangrijk dat het huis zo snel mogelijk verlaten wordt, voor eigen veiligheid. Als u het huis verlaten bent is het belangrijk om 112, zodat de brandweer het probleem kan oplossen. Vertel bij het doorgeven dat het gaat om een koolmonoxidegas, zodat zij hierop voorbereid zijn. De brandweer zal dan met speciale kleding het huis betreden en ervoor zorgen dat de koolmonoxidebron wordt bekeken en verholpen.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »