Tien tips over koolmonoxidemelders

Tien tips over koolmonoxidemelders

Het nut van rookmelders is inmiddels wel bekend bij veel mensen. Het nut van koolmonoxidemelders veel minder. Wist je bijvoorbeeld dat een koolmonoxidelek ook kan ontstaan bij moderne cv-ketels en dan zeker in nieuwbouwhuizen die zeer goed geïsoleerd zijn, bestaat er dan risico op vergiftiging. Als je besluit een koolmonoxidemelder te kopen waar moet je dan op letten. Maar weinig mensen weten welke koolmonoxidemelder het beste is om aan te schaffen, of weten niet waar je een koolmonoxidemelder moet hangen. In dit artikel lees je de top 10 tips waarin jouw vragen over de koolmonoxidemelder worden beantwoord!

Tip 1: Wat is de beste plaats om een koolmonoxidemelder te plaatsen?

De beste plek om een koolmonoxidemelder op te hangen hangt van de ruimte af. In een ruimte waar een verbrandingstoestel (geiser, cv-ketel, gaskachel) staat kun je de melders het beste op deze manier plaatsen:

  • Op 1 tot 3 meter van het verbrandingstoestel
  • Als de kamer in tweeën gedeeld is plaats je de melder aan de kant van het toestel.

 In een ruimte zónder verbrandingstoestel plaats je de koolmonoxidemelder op ademhalingshoogte. Houdt hierbij rekening met de hoogte waarop je je bevindt; in de slaapkamer hang je de melder lager dan in de woonkamer!

 

Tip 2: Hoelang gaat een koolmonoxidemelder mee?

De levensduur van een koolmonoxidemelder is zo’n 5 jaar. Er bestaan melders die 10 jaar meegaan, zoals in onze webshop. Zorg ervoor dat je tijdig je koolmonoxidemelder vervangt. Weet je niet waar je het bouwjaar van de koolmonoxidemelder kunt vinden? Kijk dan even naar de achterkant, daar staat het bouwjaar aangegeven.

 

Tip 3: Kan ik ook een gebruikte koolmonoxidemelder kopen?

Het kan zeker, echter loop je onnodig risico wanneer je een gebruikte koolmonoxidemelder koopt. Koop daarom géén gebruikte koolmonoxidemelder en ga veilig voor een nieuwe van een betrouwbaar merk.

 

Koolstofmonoxidemelder plaats je dus niet op je plafon

 

Tip 4: Eén koolmonoxidemelder is vaak niet genoeg

Eén koolmonoxidemelder in huis is niet veilig genoeg. Koolmonoxide kan in veel gevallen op alle verdiepingen van het huis ontstaan, dus adviseert de brandweer om minstens één koolmonoxidemelder per verdieping te installeren.

De belangrijkste plaats om een koolmonoxidemelder te plaatsen is in de buurt van elke geiser, kachel, en cv-ketel. 

 

Tip 5: Hoe weet je of je de juiste melder koopt

Koolmonoxidemelders in Nederland zijn verplicht het certificaat BS EN 50291 te hebben. Alle koolmonoxidemelders met dit certificaat voldoen aan de technische normen en zijn dus veilig. Heeft jouw melder deze keuring niet? Schaf dan een nieuwe aan die de keuring wél heeft. In onze webshop hebben al onze koolmonoxidemelders het BS EN 50291 certificaat.

 

Tip 6: Waarom moet je géén combi-melder kopen?

Een combimelder is een koolmonoxide- en rookmelder in één.  Zoals eerder bij tip 1 uitgelegd stijgt koolmonoxide niet, rook daarentegen wel. Koop je rookmelders en koolmonoxidemelders apart en plaats deze op de juiste plek. Een rookmelder plaats je op het plafond, een koolmonoxidemelder op ademhoogte.

  

Tip 7: Al een rookmelder in huis?

Een goede tip is om ook direct enkele rookmelders bij je bestelling te plaatsen! Zo zorg je ervoor dat je direct een veilig thuis creëert. Naast koolmonoxidemelders zijn rookmelders essentieel in een veilig thuis. Vergeet ze niet en bestel ze tegelijk met je koolmonoxidemelders. Zo ben je voor de komende jaren gelijk klaar!

 

Tip 8: Laat de goedkope melders links liggen

Zoals voor veel producten geldt, goedkoop is duurkoop. Een goedkope koolmonoxidemelder heeft een binnenwerk dat veel minder betrouwbaar is dan een duurdere melder. Je wilt natuurlijk niet dat er iets mis is met je melder mocht het fout gaan, laat de goedkope melders links liggen en ga voor kwaliteit!

 

Tip 9: Kies voor een betrouwbaar merk

Wanneer je kiest voor een onbetrouwbaar merk, loop je risico dat je melder het niet doet op het moment dat hij het wel moet doen. Koop daarom altijd een koolmonoxidemelder van een betrouwbaar merk, zoals Honeywell. Zo weet je zeker dat je veilig bent!

 

Tip 10: Test je koolmonoxidemelder regelmatig

 Wist je dat er bijna alle koolmonoxidemelders een testknop zit? Test je melder regelmatig, zo voorkom je dat je melder het niet doet. Schrijft ook de plaatsings- en vervangingsdatum op je melder, zo weet je precies wanneer ze vervangen moeten worden!

 

Koolmonoxidevergiftiging zorgt jaarlijks nog altijd voor een aantal doden. Het is daarom letterlijk van levensbelang dat u zorgt voor goed geplaatste en gecertificeerde koolmonoxidemelders in uw woning, of andere leefomgevingen waar het gas voor kan komen.  Bovenstaande tips zullen u helpen de juiste melders te kiezen en deze ook correct te plaatsen. Naast koolmonoxidemelders, is het tevens van belang te zorgen dat iedere kamer in huis (met uitzondering van badkamer en keuken) voorzien is van rookmelders.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »