De toegevoegde waarde van kleine en mobiele melders

De toegevoegde waarde van kleine en mobiele melders

Het is algemeen bekend dat het hebben van een rookmelder en een koolmonoxidemelder in huis onmisbaar is voor uw veiligheid thuis. Maar naast de gangbare en meer bekende melders voor thuis, zijn er ook kleinere mobiele/draagbare melders. Deze melders zijn uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld in caravans of op boten en makkelijk te gebruiken.

 

Brandveiligheid in de caravan, camper of boot

De vakantieperiode is zonder meer één van de fijnste periodes van het jaar. Veel Nederlanders gaan op vakantie met de caravan of boot; Nederland telt ongeveer 500.000 caravans. De verkoop hiervan is bezig met een opmars, mede door de aantrekkende economie. Naast het ultieme vakantiegevoel te beleven, blijft het belangrijk dat dit veilig gebeurt.

 Daarom is het voor Veilig.com extra belangrijk om iedereen goed te informeren over de veiligheid van deze vervoersmiddelen, zodat u deze zo lang mogelijk met veel plezier én veiligheid kunt gebruiken!

 

 

Rookmelders op vakantie 

In een caravan, camper of boot is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk te kunnen vluchten, aangezien het een relatief kleine ruimte is met maar één uitgang. Het hebben van een functionerende rookmelder is daarom uitzonderlijk belangrijk, adviseert de brandweer; ook voor in een tent. Hiervoor zijn bijvoorbeeld kleinere rookmelders, zoals de Fito FIT-128C, zeer geschikt waarbij de rookmelder vastgeplakt kan worden, zonder dat er geboord hoeft te worden. Hang deze niet te dicht tegen de wand of uw kooktoestel, een rookmelder maakt namelijk geen onderscheid tussen waterdamp en rook. Hierdoor kan het dan vals alarm slaan. Zorg er daarnaast voor dat u een melder koopt met een levensduur van minimaal 5 jaar en dat u deze regelmatig test. Pas op, het missen van de waarschuwing van een lege batterij kunt u zo missen wanneer uw camper opgeborgen staat in de maanden dat u geen gebruik heeft gemaakt van de camper. Ook is het handig om altijd een set extra batterijen in uw camper te bewaren voor het geval dat u onderweg bent en een waarschuwing krijgt dat de batterijen leeg zijn.

 

 

koolmonoxidemelder voor vervoersmiddelen

Tevens is het handig om een koolmonoxide melder te hebben die bevestigd is boven uw bed. Koolmonoxide komt vrij bij verbranding van gas en is zowel reukloos als kleurloos, wat het gas zeer gevaarlijk maakt. Als er zich ergens een lek bevindt kan er koolmonoxide in de ruimtes van uw caravan, boot of ander vervoersmiddel komen. Dit gas, wat zwaarder is dan lucht, kunt u bedwelmen en kan ervoor zorgen u zich onwel gaat voelen of er zelfs voor zorgen dat u tijdens het slapen niet meer wakker wordt. Zorg er dus voor dat u hiertegen beschermd bent door een koolmonoxidemelder te installeren. Deze zijn erg makkelijk te installeren en ook verkrijgbaar met batterijfunctie.

 

Daarnaast adviseert Veilig.com om een Gasdetectie pen GDP-11 van Honeywell aan te schaffen. Met deze draagbare gasdetectiepen controleert u in een handomdraai of er gas lekt in bijvoorbeeld de caravan, camper of boot. Door de gebruiksvriendelijkheid van de pen is het mogelijk voor elk gezinslid om er gebruik van te maken.

 

Wat als er toch wat gebeurd?

Mocht er toch iets gebeuren is het belangrijk eerst te zorgen voor uw eigen veiligheid en die van uw gezin. Hoe erg u ook gehecht bent aan uw spullen en aan de camper of boot. Zorg ervoor dat u naar buiten gaat samen met uw gezin en waarschuw de buren zodat zij ook op weg kunnen. Bel de brandweer en mocht het uw eigen veiligheid niet in gevaar brengen verwijder dan de gasflessen. Deze kunnen namelijk tot ontploffing komen als zij in aanraking komen met brand. Mocht u de gasflessen niet kunnen weghalen van de camper, zorg er dan voor u en omstanders minimaal 50 meter afstand houden van de camper.

 

 

Ga altijd voorbereid op vakantie

Bent u zelf optimaal voorbereid voor uw vakantie? Controleer of uw caravan, camper of boot een goed functionerende brandmelder en koolmonoxide melder heeft.  Kijk daarnaast ook of u een gasdetectiepen bij de hand heeft en eventueel een kleine brandblusser of blusdeken heeft opgehangen. Mocht u één of meerdere onderdelen niet aantreffen, neem dan gerust een kijkje in de webshop van Veilig.com. Hier vindt u allerlei producten om uzelf optimaal te beschermen tegen brand op vakantie, zodat u zonder zorgen van uw ultieme vakantie kunt genieten.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »