De brandklasse bepaalt hoe jij een brand moet blussen

De brandklasse bepaalt hoe jij een brand moet blussen

Als er brand bij u in de woning of op het werk ontstaat, is het belangrijk te weten om welke klasse brand dit gaat. Elke brandklasse heeft namelijk zijn eigen manier van blussen. Om de veiligheid van uzelf en uw gezin te waarborgen, is het belangrijk om de brand zo snel mogelijk waar te nemen. Dit kunt u doen door het installeren van  rookmelders. Daarnaast is het belangrijk om eerst de brand te identificeren, om zo de brand sneller onder controle te krijgen.

Brandklassen

Er zijn in totaal zes soorten brandklassen welke per groep bestaat uit gelijksoortige branden. Deze soorten branden zijn gesorteerd op basis van de aard van de brandende stof. De brandklassen zijn onderverdeeld in brandklasse A, brandklasse B, brandklasse C, brandklasse D, brandklasse E en brandklasse F. Het vinden van het juiste brandblusmiddel ligt dus aan wat voor soort brand het is, of welk materiaal in brand staat. Dit is belangrijk omdat bij gebruiken van het verkeerde blusstof er juist voor gezorgd kan worden dat een brand verergert in plaats van dat het vuur wordt gedoofd. 

 

Het is belangrijk om te weten wat de beste blusmethode is per brandklasse, omdat elke blusstof zijn eigen unieke eigenschappen heeft en dus niet in alle gevallen gebruikt kan worden. Hieronder zal per brandklasse worden aangegeven om welke stoffen het gaat en hoe u deze het beste kunt blussen.

 

Brandklasse A: Vaste stoffen 

Hierbij kan gedacht worden aan stoffen zoals: hout, papier, meubels en gordijnen. De beste blusmiddelen om te gebruiken bij het blussen van een brand van brandklasse A is een waterblusser, schuimblusser of sproeischuimblussers.

 

Brandklasse B: Vloeistoffen en stoffen die vloeibaar worden 

Dit is een brand van vloeibare stoffen zoals: benzine, dieselolie, aceton en was. Voor zulke stoffen kunt u het beste gebruik maken van een sproeischuimblusser, een CO2 blusser of een poederblusser. Het gebruik van een waterblusser bijvoorbeeld zal de situatie alleen maar erger maken.

 

Brandklasse C: Gassen

Bij gassen kunt u denken aan aardgas, propaan, butaan of LPG. Bij deze gassen is het zeer belangrijk dat de gaskraan als eerste dicht gedraaid wordt, mits het mogelijk en veilig is.  Dit wordt aangeraden omdat er anders een gaswolk ontstaat die uiteindelijk kan exploderen. U kunt het beste een poederblusser gebruiken voor deze brandklasse

 

Brandklasse D: Metaal

Bij brandklasse D kunt u denken aan brandbare metalen zoals lithium, zirkonium, natrium, magnesium, aluminium. Voor het effectief bestrijden van brand van brandklasse D kunt u het beste kiezen voor poederblussers die speciaal gemaakt zijn voor de klasse D.

 

Brandklasse E: Elektriciteit

Dit is een brandklasse die in Nederland eigenlijk is komen te vervallen. Dit omdat elektriciteit wel een oorzaak kan zijn van een brand, maar het zelf niet brand. Een goed voorbeeld hiervan is een computer die door kortsluiting vlam vat, ondanks het door elektriciteit in brandstaat is het de computer die in brand staat en niet de elektriciteit.

 

Brandklasse F: Vetten en olie

Dit is een brand van (frituur) olie en vetten zoals frituurvet en bakolie. Let hierbij wel op dat de hoeveelheid meer dan 5 liter bedraagt. Hieronder vallen bijvoorbeeld grote frituurovens. U kunt het beste gebruik maken van sproeischuimblussers of vetblussers voor het bestrijden van brand uit de brandklasse F.

 

 

Kiezen van uw brandblusser:

Nu u weet welke brandklassen er zijn en welke brandblussers u het beste kunt gebruiken is het tijd om te bepalen welke brandblussers u moet aanschaven om veilig te wonen. Het is handig na te gaan met wat voor stoffen u te maken heeft thuis of op het werk. Op basis hiervan zal het makkelijker zijn om de juiste brandblussers aan te schaffen. Bent u opzoek naar een brandblusser voor in huis, neem dan een kijkje naar onze schuimblusser die bedoeld is voor brand uit de klasse A, B en F.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »