Brandveiligheid in de keuken

Brandveiligheid in de keuken

In de keuken kan een brand al snel ontstaan als er even niet wordt opgelet, maar wat doet u dan? Door uw keuken zorgvuldig in te richten en te zorgen voor de juiste veiligheidsmaatregelen, zorgt u er al snel voor dat uw keuken een veiligere omgeving wordt. Naast deze veiligheidsmaatregelen is het belangrijk dat u over de juiste producten op het gebied van veiligheid beschikt, die te gebruiken zijn in de keuken.

Een brandveilige keuken begint, zoals al eerder vermeld met de juiste opstelling. Zorg ervoor dat elektrische apparaten beveiligd zijn tegen oververhitting en dat er altijd voldoende ruimte rondom de apparaten vrij is, zodat de ventilatieopeningen hun warmte goed kwijt kunnen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de snoeren niet in de buurt van de spoelbak of het fornuis komen.

 

Naast de gebruikelijke spullen die worden gebruikt in de keuken hebben we te maken met kleding en andere stoffen die snel vlamvatten. Denk hierbij aan kleding met wijde mouwen, een schort, vaatdoek of theedoek, deze stoffen vatten snel vlam. Maar denk ook aan normale gordijnen die vaak terug te vinden zijn in keukens. Er wordt daarom aangeraden om een andere vormen van raambekleding te gebruiken. Zo zijn er speciaal ontworpen gordijnen die beschikken over een brandvertragende stof. Deze brandvertragende stof is in verschillende soorten raamdecoratie terug te vinden zoals rolgordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen etc.  

 

Mocht er ondanks alle maatregelen er toch brand ontstaan in de keuken, dan is een blusdeken uw eerste hulpmiddel! Ook al staat u in de keuken en bent u wellicht snel geneigd om het vuur te blussen met water (Doe dit nooit!). Water gebruiken in de buurt van heet vet (boter of olie in de pan, frituurvet etc) kan desastreuze gevolgen hebben, omdat het de ideale brandstof is voor voor een soort ‘steekvlam’. Hierdoor wordt de brand dus alleen nog maar groter en dat zorgt voor nog meer gevaar.  

 

Gebruik van een blusdeken

Het wordt daarom aangeraden om een blusdeken te gebruiken voor het blussen van een onverwacht ontstaande brand. Een blusdeken is bij uitstek geschikt voor het beschermen van mensen, maar werkt ook heel goed bij het blussen van kleine brandjes in de keuken. Een blusdeken is gemaakt van slecht brandbare of zelfs onbrandbare stof en voorkomt uitbereiding van de brand om u de vlammen hiermee volledig afdekt. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij de vlammen komen en wordt het gedoofd.

 

Iedere brandveilige keukeninrichting heeft daarom ook een blusdeken. Hang deze op in de keuken waar u er makkelijk bij kan, liever niet te dicht bij het fornuis.

 

In geval van brand is het belangrijk dat de blusdeken in één keer uit de houder wordt gehaald en daarna direct over het vuur wordt neergelegd, zodat de zuurstof zo snel mogelijk onttrekt bij de vlam.

 

Als u beschikt over een blusdeken is het belangrijk om te weten hoe u deze het beste kan gebruiken wanneer er brand ontstaat.

 

Hoe gebruik ik een blusdeken?

  1. Trek aan de zwarte hengsels de deken uit de hoes en ontvouw deze;
  2. Sla de bovenkant van de deken om uw handen en onderarmen om deze te beschermen;
  3. Hou de blusdeken hoger dan het vuur en vóór uzelf;
  4. Dek de brandbare oppervlakte af met de deken. Zorg ervoor dat er nergens meer lucht bij kan komen;
  5. Laat de deken minimaal een half uur liggen, anders is er kans dat het vuur opnieuw oplaait.

 

Een blusdeken kan ook een handig hulpmiddel zijn om uzelf te beschermen tegen vlammen in geval van vluchten.  

 

Wat te doen bij een vlam in de pan?

Het kan gebeuren dat er onder het koken dat er een vlam in de pan ontstaat, dit is namelijk de grootste oorzaak van een brand in de keuken. De eerste natuurlijke reactie hierop is de vlam te blussen met water, maar blijf er van bewust dat het blussen met water in dit geval ervoor kan zorgen dat er een grotere vlam ontstaat. Enkele blusmethodes hiervoor zijn de blusdeken en indien mogelijk de deksel op de pan te plaatsen. Heeft u geen blusdeken bij de hand en ontstaat er vlam in de pan, dan kunt u ook de deksel gebruiken om de brand te blussen. Zorg dat u direct de warmtebron én de afzuigkap uit zet. Pak daarna een passende deksel of koekenpan en schuif deze van u af op de pan. Zorg dat er geen zuurstof meer bij kan komen en laat de pan volledig afkoelen.

 

Als u twijfelt of de brand nu wel goed genoeg is geblust wordt er altijd aangeraden om de brandweer of politie te bellen om er zeker van te zijn dat uw keuken nu veilig is.

 

Tot slot nog een laatste tip voor een brandveilige keuken, plaats nooit een rookmelder in de keuken! In ons artikel Een rookmelder plaats je dus niet in keuken lees je waarom.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »